Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σε οικογένειες ομήρων που κρατούνται στη Γάζα ότι μπορεί να βρίσκεται κοντά μια συμφωνία που θα εξασφαλίζει την απελευθέρωση των αγαπημένων τους προσώπων, ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του.
«Οι συνθήκες ωριμάζουν αναμφιβόλως. Αυτό είναι μια καλή ένδειξη», δήλωσε χθες, Δευτέρα, ο Νετανιάχου σε οικογένειες ομήρων στην Ουάσινγκτον, όπου αργότερα αυτήν την εβδομάδα αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έπειτα από ομιλία του στο Κογκρέσο.
Οι προσπάθειες να επιτευχθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, την οποία περιέγραψε ο Μπάιντεν τον Μάιο, με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου και του Κατάρ έχουν αποκτήσει νέα ώθηση τον τελευταίο μήνα. Την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι διαπραγματευτές «κατευθύνονται προς την γραμμή του τέρματος».
Ο Ρούμπι Τσεν, πατέρας του αμερικανικής και ισραηλινής υπηκοότητας Ιτάι Τσεν, ενός στρατιώτη που το πτώμα του κρατείται στη Γάζα, ήταν ένα από τα μέλη των οικογενειών ομήρων που συναντήθηκαν με τον Νετανιάχου.
«Είπε ότι οι συνθήκες ωριμάζουν, αλλά αυτό το ακούω με μια επιφύλαξη», δήλωσε ο Τσεν στον Ραδιοσταθμό του Ισραηλινού Στρατού.
Ο Τσεν σημείωσε ότι ελπίζει πως ο Μπάιντεν, ο οποίος αποσύρθηκε από την κούρσα για την επανεκλογή του στην αμερικανική προεδρία και υποστήριξε την αντιπρόεδρό του Κάμαλα Χάρις να είναι υποψήφια των Δημοκρατικών για τις εκλογές του Νοεμβρίου, θα ασκήσει περισσότερες πιέσεις στον Νετανιάχου για να εξασφαλίσει μια συμφωνία.
Το Ισραήλ δεσμεύτηκε να εξαλείψει τη Χαμάς μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση μαχητών της στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, στην οποία σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι και πάνω από 250 όμηροι απήχθησαν στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με ισραηλινούς απολογισμούς. Η Χαμάς και μαχητές άλλων οργανώσεων εξακολουθούν να κρατούν 120 ομήρους, εκ των οποίων πάνω από το ένα τρίτο έχει κηρυχθεί ερήμην νεκρό από τις ισραηλινές αρχές.
Πάνω από 39.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στην ισραηλινή επίθεση που εξαπολύθηκε έκτοτε σε αντίποινα, σύμφωνα με τις αρχές του τομέα υγείας της Γάζας, η οποία διοικείται από τη Χαμάς.
Πάνω από 105 όμηροι απελευθερώθηκαν σε κατάπαυση του πυρός διάρκειας μιας εβδομάδας που συμφωνήθηκε τον Νοέμβριο, σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση 240 Παλαιστινίων κρατουμένων.
Χαμάς – Φάταχ: Συμφωνία για την «εθνική ενότητα»
Η Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα πως συνυπέγραψε στο Πεκίνο συμφωνία «εθνικής ενότητας» με άλλες παλαιστινιακές παρατάξεις, ανάμεσά τους την αντίπαλη Φάταχ, κείμενο που σύμφωνα με την Κίνα προβλέπει να σχηματιστεί ενιαία κυβέρνηση αφού τελειώσει ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας.
Συνολικά 14 παλαιστινιακές παρατάξεις συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις των τελευταίων ημερών στο Πεκίνο, εντός των ορίων νέας προσπάθειας, υπό την αιγίδα της Κίνας, για να εξευρεθεί συμβιβασμός, για να παραμεριστούν οι διαφορές ανάμεσα στις διάφορες συνιστώσες του παλαιστινιακού πολιτικού σκηνικού.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι υποδέχθηκε ιδίως τον Μούσα Αμπού Μαρζούκ, μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, καθώς και απεσταλμένο του αντίπαλου παλαιστινιακού κινήματος Φάταχ, τον Μαχμούντ Αλούλ.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας, η συμφωνία προβλέπει να ιδρυθεί «προσωρινή κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης».
«Σήμερα, υπογράφουμε συμφωνία για την εθνική ενότητα και δηλώνουμε ότι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε για να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία είναι η εθνική ενότητα. Δεσμευόμαστε στην εθνική ενότητα και καλούμε για αυτή», τόνισε ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ μετά τις συνομιλίες.
Η ανακοίνωση καταγράφεται εννιά και πλέον μήνες μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα.
Την 7η Οκτωβρίου, μέλη του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας προχώρησαν σε έφοδο άνευ προηγουμένου στο νότιο Ισραήλ, κατά τη διάρκεια της οποίας έχασαν τη ζωή τους 1.197 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα. Άλλοι 251 άνθρωποι απήχθησαν, από τους οποίους οι 116 εξακολουθούν να κρατούνται στον μικρό παραθαλάσσιο θύλακο, πλην όμως 44 από αυτούς πιστεύεται ότι είναι νεκροί, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.
Σε αντίποινα, το Ισραήλ εξαπέλυσε ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, στις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 39.000 άνθρωποι, επίσης στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.
Οι ασταμάτητες εχθροπραξίες έχουν βυθίσει τον θύλακο σε ολοένα πιο σοβαρή ανθρωπιστική κρίση.
Η Κίνα εννοεί να διαδραματίσει ρόλο μεσολαβητή στη σύγκρουση, κάτι ωστόσο που κάνει ακόμη πιο περίπλοκο η αντιπαλότητα ανάμεσα στη Χαμάς, που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, και τη Φάταχ, την κυρίαρχη παράταξη της Παλαιστινιακής Αρχής, που κυβερνά εν μέρει την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
Ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι εξήρε τη συμφωνία.
«Το σημαντικότερο είναι η συμφωνία που προβλέπει τον σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης εθνικής συμφιλίωσης για τη μεταπολεμική διακυβέρνηση της Γάζας», τόνισε ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών στον Τύπο.
«Η συμφιλίωση είναι εσωτερικό ζήτημα των παλαιστινιακών παρατάξεων, όμως, την ίδια στιγμή, δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας», είπε.
Κάλεσε άλλες χώρες να υποστηρίξουν τη δυνητική νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση, ώστε να μπορέσουν «να ελεγχθούν αποτελεσματικά η Γάζα και η Δυτική Όχθη».
Ταυτόχρονα ο κ. Ουάνγκ υπογράμμισε πως είναι «οι ίδιοι οι Παλαιστίνιοι αυτοί οι οποίοι πρέπει να κυβερνήσουν την Παλαιστίνη» – διατύπωση που αφήνει να εννοηθεί πως η Κίνα κρίνει ότι δεν πρέπει να εμπλακούν ξένες δυνάμεις.
Το Πεκίνο, παρότι διατηρεί καλή σχέση με το Ισραήλ, υποστηρίζει εδώ και δεκαετίες την παλαιστινιακή υπόθεση, έχει αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης και προσπαθεί ενεργά να προωθήσει τη λύση των δυο κρατών.
Ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας για ακόμη μια φορά κάλεσε να κηρυχθεί «γενική, διαρκής και βιώσιμη κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας το ταχύτερο δυνατόν, ώστε να υπάρξουν εγγυήσεις για την απρόσκοπτη πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια και σε περίθαλψη».
«Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για τους τραυματισμούς αμάχων και τη συνέχιση του πολέμου», τόνισε ο Ουάνγκ Γι.
Η Κίνα ενίσχυσε τα τελευταία χρόνια τις εμπορικές και διπλωματικές σχέσεις της στη Μέση Ανατολή, μεγάλο μέρος της οποίας θεωρείται παραδοσιακά πως βρίσκεται στη σφαίρα επιρροής των ΗΠΑ.
Συνόδευσε και διευκόλυνε έτσι τη θεαματική διπλωματική επαναπροσέγγιση της περασμένης χρονιάς ανάμεσα στις δυο μεγάλες περιφερειακές δυνάμεις, το Ιράν και τη Σαουδική Αραβία.
Ο ασιατικός γίγαντας ήδη φιλοξένησε τον Απρίλιο συνομιλίες αντιπροσώπων της Χαμάς και της Φάταχ.
Η Κίνα έχει σκοπό να συνεχίσει να «διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο» στην προσπάθεια να αποκατασταθεί «η ειρήνη και η σταθερότητα στη Μέση Ανατολή», διαβεβαίωσε σήμερα ο Ουάνγκ Γι.