Ναυάγησε η συμφωνία Τραμπ – Ζελένσκι: «Να επιστρέψει όταν είναι έτοιμος για ειρήνη», λέει ο Αμερικανός πρόεδρος

Σε άνευ προηγουμένου διπλωματικό επεισόδιο και μάλιστα μπροστά στις κάμερες που οδήγησε τελικά σε φιάσκο, οδηγήθηκε η επίσκεψη του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο, ο οποίος αναχώρησε νωρίς από τη συνάντηση.

Θυμίζουμε πως στόχος της επίσκεψης Ζελένσκι (που πέρα από τη συνάντηση, περιλάμβανε κοινή συνέντευξη Τύπου και γεύμα εργασίας που τελικά δεν έγιναν) ήταν να παραστεί στην υπογραφή της περίφημης συμφωνίας στην οποία κατέληξαν οι δύο χώρες για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της Ουκρανίας. Όμως, ούτε και η υπογραφή της συμφωνίας έγινε! 

Αν και η συνάντηση ξεκίνησε καλά, με Τραμπ και Ζελένσκι να αναφέρονται με θετικά σχόλια στη συμφωνία, σταδιακά η συζήτηση εκτροχιάστηκε με ευθείες εκατέρωθεν βολές και το δίδυμο Ντόναλντ Τραμπ και Τζέι Ντι Βανς να χρησιμοποιούν υψηλούς τόνους και να επιτίθενται στον Ουκρανό πρόεδρο.

Ο Αμερικανός ηγέτης με τις δηλώσεις και τη στάση του έστειλε σαφές μήνυμα εξαρχής πως, είτε θα γίνει η υπογραφή της συμφωνίας ή οι ΗΠΑ εγκαταλείπουν και φεύγουν από την Ουκρανία. Και τελικά κατέληξε στη δήλωση που ανέβασε να δηλώσει πως ο Ζελένσκι “δεν είναι έτοιμος για ειρήνη” και πως μπορεί να επιστρέψει, όταν είναι έτοιμος για ειρήνη.

Πώς ανέβηκαν οι τόνοι

Στις πρώτες τους δηλώσεις, ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε βέβαιος πως η συμφωνία αποτελεί μια θετική εξέλιξη για την Ουκρανία και ξεκαθάρισε πως περιμένει να αποκομίσει από την συνάντηση τι άλλο είναι έτοιμες να κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες κυρίως για τη στήριξη της άμυνας της χώρας του. Μάλιστα, έδειξε στον Αμερικανό πρόεδρο και κάποιες φωτογραφίες από τον πόλεμο λέγοντας χαρακτηριστικά πως “ακόμη και στον πόλεμο υπάρχουν κανόνες, όμως αυτοί (οι Ρώσοι) δεν έχουν κανόνες”.

Όμως, όσο κυλούσε η συζήτηση, οι τόνοι ανέβαιναν με τον Τραμπ να κατηγορεί τον Ζελένσκι ότι «τζογάρει με την πιθανότητα ενός Γ’ Παγκόσμιου Πόλεμου».  «Δεν βρίσκεσαι σε καλή θέση αυτή τη στιγμή» τόνισε επιθετικά ο Τραμπ, με τον αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς που βρισκόταν μπροστά στην κουβέντα να παρεμβαίνει και να λέει στον Ουκρανό πρόεδρο: «Πιστεύετε ότι δείχνετε σεβασμό με το να έρχεστε στο Οβάλ Γραφείο των Ηνωμένων Πολιτειών και να επιτίθεστε στην κυβέρνηση που προσπαθεί να αποτρέψει την καταστροφή της χώρας σας;»

«Έχεις πει μια φορά ευχαριστώ;» συνέχισε στον ίδιο εμπρηστικό τόνο ο Βανς, με τον Τραμπ να προσθέτει από την πλευρά του “η χώρα σου έχει σοβαρό πρόβλημα. Δεν κερδίζεις (τον πόλεμο) και έχεις μια καλή πιθανότητα να την γλιτώσεις μόνο χάρη σε εμάς”.

Μάλιστα, μετά τον… καυγά που άναψε μπροστά στις κάμερες ο Τραμπ πρόσθεσε πως “θα είναι πολύ δύσκολο να κάνουμε business με αυτό τον τρόπο” με τον Βανς να… σιγοντάρει και να καλεί τον Ζελένσκι να αποδεχτεί μεν πως υπάρχουν διαφωνίες, αλλά να προχωρήσει στη συμφωνία.

Πρόκειται, εξάλλου, για μια συμφωνία που κατά τον Τραμπ είναι “πολύ δίκαιη”.  “Θα πάρουμε τις σπάνιες γαίες και θα τις χρησιμοποιήσουμε για ό,τι κάνουμε, συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης και των στρατιωτικών όπλων” εξήγησε.

Όσον αφορά το τι άλλαξε μέσα σε λίγες ημέρες, δεδομένης της επίθεσης που είχε εξαπολύσει κατά του Ζελένσκι αποκαλώντας τον μεταξύ άλλων δικτάτορα, η απάντηση του Τραμπ ήταν αποστομωτική: “Κάναμε μια συμφωνία. Είμαι επιχειρηματίας. Κάναμε συμφωνία, αυτό ήταν που άλλαξε”.

Αποκάλυψε δε, πως έχει μιλήσει με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και πως οι ΗΠΑ βρίσκονται σε συζητήσεις με τη Ρωσία. “Μαζί θα σταματήσουμε τον πόλεμο” τόνισε, αναφερόμενος στον Ρώσο ηγέτη, προσθέτοντας ότι η κατάπαυση πυρός είναι αναπόφευκτη και πως “πρέπει να κάνετε συμβιβασμούς”. Στο τελευταίο παρενέβη ο Ζελένσκι καλώντας τον Τραμπ “να μην κάνει συμβιβασμούς με έναν δολοφόνο”.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, πάντως, επέμεινε στην άποψη του. “Αυτή θα είναι μια σπουδαία συμφωνία, αν καταφέρουμε να σταματήσουμε τον πόλεμο” εξήγησε, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως “θέλω να τελειώσω αυτό το θέμα”, ήτοι τον πόλεμο.

“Ελπίζω να με θυμούνται σαν ειρηνοποιό. Το κάνω αυτό για να σώσω ζωές, καθώς αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο. Αυτό πήγαινε σε λάθος κατεύθυνση”.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε και στο θέμα του ΝΑΤΟ, δηλώνοντας πως οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες στο ΝΑΤΟ,  αλλά πως το  ΝΑΤΟ πρέπει να ανεβάσει ταχύτητα και οι Ευρωπαίοι – από την πλευρά τους- πρέπει επίσης να αναλάβουν περισσότερες ευθύνες.