Μητσοτάκης – Μακρόν: Μία ώρα κράτησε η συνάντηση – Τι είπε ο Γάλλος πρόεδρος για τους Meteor

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετέχει στη Σύνοδο Κορυφής για Δράση στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, που πραγματοποιείται στο Παρίσι. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Τα θέματα που συζητήθηκαν

Η συνάντησή τους είχε διάρκεια περίπου μίας ώρας και έγινε μια ανοιχτή συζήτηση εφ’ όλης της ύλης. Σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε μια συνολική επισκόπηση των ελληνογαλλικών σχέσεων και στη συνέχεια τέθηκαν όλα τα ζητήματα.

Συζητήθηκαν τα ευρωπαϊκά ζητήματα υπό το πρίσμα και της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, όπως η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και η Συρία.

Φυσικά, τέθηκε και το θέμα της πώλησης των Meteor, με τον Γάλλο πρόεδρο, σύμφωνα με πληροφορίες, να εκφράζει την υποστήριξή του στις ελληνικές θέσεις, αλλά να ξεκαθαρίζει ότι η Γαλλία δεν ηγείται της επιχείρησης πώλησης, καθώς πρόκειται για ένα πολυεθνικό κονσόρτσιουμ (MBDA).

Ακόμη, συζητήθηκαν θέματα ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας με έμφαση στην Τεχνητή Νοημοσύνη, καθώς και θέματα άμυνας, όπου οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι χρειάζεται αυξημένη δημοσιονομική ευελιξία στα κράτη-μέλη που θέλουν να επενδύσουν στην άμυνα.

Η ατζέντα στη συνάντηση και οι πύραυλοι Meteor

Όπως είχε γίνει ήδη γνωστό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταξύ άλλων θα συζητούσε με τον κ. Μακρόν και το θέμα των πυραύλων METEOR που η Τουρκία θέλει να προμηθευτεί για τα μαχητικά Eurofighter που φιλοδοξεί να αποκτήσει, μετά τον αποκλεισμό της από το πρόγραμμα των F-35.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Μακρόν είχαν μια πρώτη συζήτηση και στην πρόσφατη άτυπη Σύνοδο Κορυφής που έγινε στις Βρυξέλλες πριν από λίγες μέρες, με τον Γάλλο πρόεδρο να μην εμφανίζει το ζήτημα ως τετελεσμένο. Βεβαίως, ο κ. Μακρόν είχε και νεότερη συζήτηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν την Παρασκευή με φόντο και τα εξοπλιστικά ζητήματα. Όμως, από την άλλη η Γαλλία και η Ελλάδα έχουν συνάψει προ ετών στρατηγική συμφωνία αμυντικής συνεργασίας, συνεπώς οι διμερείς σχέσεις είναι άλλου επιπέδου.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μέχρι στιγμής είχε επαφές με τον CEO της Ericsson Group, Μπόργε Έκχολμ αλλά και με τον ιδρυτή της Deepmind, Ντέμη Χασάμπη. Μετά το ραντεβού με τον Εμανουέλ Μακρόν, θα συναντηθεί με ανώτερο στέλεχος της Open AI.