Δεν υπάρχει «καμία αμφιθυμία» της Ευρώπης είπε ο Εμμανουέλ Μακρόν για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την τουρκική προκλητικότητα στέλνοντας εκ νέου μήνυμα αλληλεγγύης σε Ελλάδα και Κύπρο.
Δεν είμαστε αφελείς
Ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε στην παράγραφο 6 των συμπερασμάτων της Συνόδου των Μεσογειακών χωρών της ΕΕ (MED7) τονίζοντας ότι βούληση της Ευρώπης είναι ο διάλογος και η εξεύρεση διαύλων με την Τουρκία και στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του Ζ. Μπορέλ, προσθέτοντας ωστόσο ότι «δεν είμαστε αφελείς».
Προς αυτή την κατεύθυνση ο κ. Μακρόν κάλεσε την Τουρκία να απέχει από «μονομερείς ενέργειες και μονομερείς γεωτρήσεις» και κάνοντας λόγο για αποφυγή της κλιμάκωσης της έντασης επέρριψε ευθύνες στην Άγκυρα λέγοντας ότι «ο διάλογος δεν είναι εφικτός αν στηρίζεται σε αίσθημα επικυριαρχίας».
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, αναφερόμενος στη Ρωσία και την Τουρκία, κατήγγειλε το «ηγεμονικό παιχνίδι των ιστορικών δυνάμεων» στη Μεσόγειο, από τη Λιβύη μέχρι τη Συρία.
«Η Μεσόγειός μας είναι σήμερα το θέατρο παρατεταμένων συγκρούσεων, στη Συρία, στη Λιβύη (…) Το ηγεμονικό παιχνίδι των ιστορικών δυνάμεων που επιδιώκουν να αποσταθεροποιήσουν όλη την περιοχή και ο ρόλος της Ρωσίας, όπως και της Τουρκίας, μας ανησυχούν», είπε ο Γάλλος πρόεδρος στη συνέντευξη Τύπου μετά τη λήξη της συνόδου της Med7 στην Κορσική.
Μάλιστα αναφέρθηκε στην παραβίαση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη ενώ έκανε εκτενείς αναφορές στο προσφυγικό – μεταναστευτικό. Μάλιστα ο Εμμ. Μακρόν τόνισε και αυτός από την πλευρά του την ανάγκη αναβίωσης όπως είπε της κοινής δήλωσης ΕΕ Τουρκίας του 2016.
Γερμανία και Γαλλία θα ενώσουν δυνάμεις
Ο κ. Μακρόν αναφέρθηκε στην κοινή πρωτοβουλία Γαλλίας και Γερμανίας για την φιλοξενία ασυνόδευτων ανηλίκων από τη Μόρια.
«Θέλω να απευθύνω ένα μήνυμα αλληλεγγύης στην Ελλάδα, μετά τις πυρκαγιές στη Μόρια. Η Γερμανία και η Γαλλία θα ενώσουν δυνάμεις τους» είπε ο κ. Μακρόν.
Ο Γάλλος πρόεδρος μίλησε για μεταναστευτική κρίση που ασκεί πιέσεις αποσταθεροποίησης στον Ευρωπαϊκό Νότο λέγοντας ότι «η Μεσόγειος έχει γίνει μία οδός δουλείας».
Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε την ανάγκη μιας κοινής μεταναστευτικής ατζέντας της ΕΕ με αλλαγές στο καθεστώς χορήγησης ασύλου, στο θέμα της Σένγκεν, των ασυνόδευτων ανηλίκων αλλά και της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης λέγοντας ότι θα πρέπει να «ενδυναμώσουμε τους μηχανισμούς παρεμπόδισης των ροών».