Μάχη σώμα με σώμα στη Γάζα – Σε απόγνωση οι άμαχοι, νέα προσπάθεια για ανθρωπιστικό διάδρομο

Στην 30η ημέρα εισέρχεται σήμερα, Κυριακή 5 Νοεμβρίου, ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, με τους νεκρούς να ξεπερνούν τις 10.000.

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz από την έναρξη των εχθροπραξιών μέχρι σήμερα έχουν σκοτωθεί 9.227 Παλαιστίνιοι, 828 Ισραηλινοί πολίτες, 338 ισραηλινοί στρατιώτες και 241 κρατούνται όμηροι από την Χαμάς.

Το βράδυ του Σαββάτου οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν αεροπορική επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ Μαγκάζι, με πολλούς νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Μεταξύ των θυμάτων ήταν πολλές γυναίκες και παιδία, υποστηρίζει το Al Jazeera.

Εν τω μεταξύ, σήμερα ο Άντονι Μπλίνκεν μεταβαίνει στην Άγκυρα, στη σκιά των δηλώσεων του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δήλωσε ότι διακόπτει κάθε συνομιλία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, λόγω των ενεργειών του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Σημειώνεται ότι χθες, η Άγκυρα ανακάλεσε τον πρέσβη της από το Τελ Αβίβ για διαβουλεύσεις σε σχέση με τη Γάζα ενώ ο Ερντογάν ξέσπασε κατά του Νετανιάχου, λέγοντας ότι δεν αποτελεί πλέον συνομιλητή της Τουρκίας.

Δείτε live εικόνα

 «Δεν υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ»

Γροθιά στο στομάχι είναι τα λόγια του γιατρού Ahmed Mokhallalati από το νοσοκομείο Al Shifa της Γάζας.

Μιλώντας στο Al Jazeera, ο επικεφαλής του τμήματος πλαστικής χειρουργικής λέει ότι το νοσοκομειακό σύστημα στην πολιορκημένη Λωρίδα καταρρέει. «Δεν υπάρχει ασφαλές μέρος στη Γάζα και κανείς δεν μπορεί να δει φως στην άκρη αυτού του τούνελ», τόνισε.

«Στο νοσοκομείο όλα τα κρεβάτια είναι γεμάτα, οι άνθρωποι νοσηλεύονται στο έδαφος, έχουμε περισσότερους από 50.000 ανθρώπους που αναζητούν επίσης καταφύγιο ως πρόσφυγες», περιέγραψε ο ίδιος και έκανε λόγο για έλλειψη ιατροφαρμακευτικού υλικού και καυσίμων.

«Είμαι χειρουργός και ασχολούμαι με εγκαυματίες. Δεν μπορούμε να καθαρίσουμε τα εγκαύματα, καθώς δεν έχουμε κανένα μέσο για να κρατήσουμε καθαρό οποιοδήποτε νοσοκομειακό εξοπλισμό. Οι προμήθειές μας είναι πλέον ελάχιστες. Κινδυνεύουμε επίσης να ξεμείνουμε από καύσιμα. Παλεύουμε επίσης να βρούμε πόσιμο νερό», συμπλήρωσε.

Στην Τουρκία σήμερα ο Άντονι Μπλίνκεν

Ο Άντονι Μπλίνκεν θα επισκεφθεί σήμερα την Τουρκία στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, κατά την οποία θα συζητηθούν η κατάσταση στη Γάζα και οι διμερείς σχέσεις.

Η επίσκεψη αυτή θα πραγματοποιηθεί στη σκιά της δήλωσης του Τούρκου προέδρου για διακοπή κάθε επαφής με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, λόγω των ενεργειών του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

«Ο Νετανιάχου δεν είναι πλέον ένα πρόσωπο που μπορεί να θεωρηθεί συνομιλητής μας με οποιονδήποτε τρόπο», διαμήνυσε ο Ερντογάν.

«Ο στόχος μας είναι η επίτευξη οριστικής ειρήνης στο ισραηλινοπαλαιστινιακό ζήτημα. (…) Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να σταματήσει η αιματοχυσία και να εδραιωθεί η ειρήνη. Στόχος μας είναι η επίτευξη μιας διαρκούς και βιώσιμης ειρήνης που θα ανακουφίσει τόσο την περιοχή μας όσο και τη χώρα μας», συμπλήρωσε.

Δραματική η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα

Μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, το Ισραήλ απάντησε με αντίποινα. Στο μεταξύ, η κατάσταση για τον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα διαρκώς επιδεινώνεται.

Σύμφωνα με διεθνείς οργανώσεις, η ανθρωπιστική βοήθεια είναι απαραίτητη, ωστόσο ελάχιστη είναι αυτή που καταλήγει όντως εκεί. Αυτό επιβεβαίωσαν στην DW και διάφορες ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Ο Φιλίπ Λαζαρίνι, επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), περιγράφει την ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας ως «καταστροφική».

Η Γάζα είναι αποκλεισμένη και οι πληροφορίες για την κατάσταση που επικρατεί εκεί ασαφείς. Πολλές πληροφορίες δεν μπορούν να επαληθευτούν από ανεξάρτητους δημοσιογράφους. Για πληροφορίες που αφορούν λοιπόν την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα η DW εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις πληροφορίες που παρέχουν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις. Η DW δίνει απαντήσεις στα πιο σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στη Λωρίδα της Γάζας.