Κορωνοϊός: Πόσες κλίνες ΜΕΘ είναι καλυμμένες και πόσες ελεύθερες – Κορύφωση των κρουσμάτων τις επόμενες δύο εβδομάδες

Αφόρητες πιέσεις ασκούνται στο εθνικό σύστημα υγείας, καθώς η ραγδαία αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, αλλά και των διασωληνωμένων, έχει οδηγήσει σε κάλυψη των κλινών ΜΕΘ σε ποσοστό 63,7% σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις 436 κλίνες ΜΕΘ για περιστατικά κορωνοϊού που υπάρχουν σε όλα τα νοσοκομεία, έχουν καλυφθεί ήδη οι 278, αφήνοντας κενές μόλις 158.

Αναλυτικά, στην Αττική από τις 164 είναι καλυμμένες οι 109 κλινες ΜΕΘ Covid και κενές οι 55. Δηλαδή σε ποσοστό 66,4% οι ΜΕΘ στην πρωτεύουσα είναι κατειλημμένες.

Χειρότερη είναι η εικόνα στη Θεσσαλονίκη, όπου μόλις το 24,6% των κλινών ΜΕΘ για τον κορωνοϊό είναι «ελεύθερες». Από τις 118 κλίνες ΜΕΘ που διαθέτει η Θεσσαλονίκη, οι 89 είναι καλυμμένες και μόλις οι 29 κενές.

Η κορύφωση των κρουσμάτων

Όπως εξήγησαν, χθες, κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας η καθηγήτρια Παιδιατρικής -Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου – η οποία θα συμμετέχει εφεξής στις δύο τακτικές ενημερώσεις, κάθε Δευτέρα και Παρασκευή-και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, η κορύφωση των κρουσμάτων πιθανολογείται τις επόμενες δύο εβδομάδες, σημειώνοντας ωστόσο ότι πρόκειται για μια εκτίμηση, η οποία γίνεται πρώιμα και πως θα εξαρτηθεί πολύ από τη συμπεριφορά των πολιτών, δηλαδή τη συμμόρφωσή τους στα μέτρα και τους υγειονομικούς κανόνες.

«Εκτιμούμε πως σε περίπου 15 ημέρες θα αρχίσει να σημειώνεται μείωση των νέων κρουσμάτων. Αρχικά η μείωση θα φανεί από τη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες, τις περιοχές που επιβαρύνθηκαν πολύ και μπήκαν πρώτα και σε καραντίνα», είπε κατά την εισαγωγική ομιλία της η κυρία Παπαευαγγέλου.

Διευκρίνισαν επίσης οι δύο ειδικοί πως η κορύφωση των κρουσμάτων δεν ταυτίζεται χρονικά με την κορύφωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Αντιθέτως, από τη μια κορύφωση των κρουσμάτων ως την άλλη κορύφωση των εισαγωγών θα μεσολαβήσει χρονικό διάστημα περίπου 10 με 15 ημερών. Είναι το διάστημα μέσα στο οποίο οι νέες μολύνσεις θα οδηγήσουν σε εκδήλωση συμπτωμάτων και νόσου, με τη νόσηση να γίνεται σοβαρή και να απαιτεί νοσηλεία για περίπου 15% των θετικών στον κορωνοϊό.

«Σήμερα γίνονται 240 έως 250 εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη Covid-19 σε ημερήσια βάση στα νοσοκομεία. Εκτιμούμε πως αυτός ο αριθμός θα ανεβεί όσο ανεβαίνουν τα κρούσματα, και θα αρχίσει να μειώνεται στη συνέχεια, μετά και την εφαρμογή των μέτρων» είπε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Πάντως, τόνισε πως τις επόμενες 2-3 εβδομάδες οι ΜΕΘ θα πιεστούν πολύ λόγω της εισαγωγής ασθενών. «Αναμένουμε συνεχή αύξηση στις ΜΕΘ. Οι ασθενείς θα αθροίζονται» ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας.

Νοσοκομείο για κορωνοϊό

Στο μεταξύ, ως νοσοκομείο αποκλειστικά για ασθενείς με Covid-19 λειτουργεί πλέον, με απόφαση του υπουργείου Υγείας, το «Άγιος Παύλος» της Θεσσαλονίκης, το οποίο ήδη έχει εκκενωθεί από τους άλλους ασθενείς που είτε πήραν εξιτήριο είτε μεταφέρθηκαν σε ιδιωτικές κλινικές.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής του νοσοκομείου, Οδυσσέας Κατσάκας, το νοσοκομείο δεν θα εφημερεύει πλέον αλλά θα δέχεται 24 ώρες το 24ωρο ασθενείς με Covid-19 που χρήζουν νοσηλείας και οι οποίοι δεν μπορούν να νοσηλευτούν σε άλλα νοσοκομεία, λόγω πληρότητας των κλινών.

Το νοσοκομείο Άγιος Παύλος διαθέτει συνολικά 93 κλίνες για ασθενείς με Covid-19, στη μία εκ των οποίων υπάρχει δυνατότητα να μπορεί ο νοσηλευόμενος να κάνει αιμοκάθαρση εφόσον είναι αιμοκαθαιρόμενος, και 8 κλίνες ΜΕΘ. Προς το παρόν είναι κατειλημμένες οι 40 εκ των 93 κλινών και 7 εκ των 8 κλινών ΜΕΘ.

Το μοναδικό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης το οποίο δεν νοσηλεύει ασθενείς με Covid-19 είναι το αντικαρκινικό νοσοκομείο Θεαγένειο, το οποίο διαθέτει 8 κλίνες ΜΕΘ, στις οποίες νοσηλεύονται και ογκολογικοί αλλά και άλλοι ασθενείς, οι οποίοι δεν νοσούν από κορωνοϊό. Οι ογκολογικοί ασθενείς που νοσούν από Covid-19 νοσηλεύονται σε άλλα νοσοκομεία.

Υψηλό ιικό φορτίο στην Αττική

Τα αρνητικά πρωτεία στον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων είχε χθες η Θεσσαλονίκη με 413 νέα κρούσματα κορωνοιού -από τα συνολικά 1.490. Ωστόσο, ο μειωμένος αριθμός των κρουσμάτων και ο συνολικός και ειδικά της Θεσσαλονίκης, δεν θεωρείται ότι αντικατοπτρίζει την πραγματική εικόνα, αντιθέτως όπως σχολίασαν και οι ειδικοί είναι χαμηλός λόγω της… ημέρας. Κι αυτό διότι κάθε Δευτερα ο αριθμός των νέων διαγνώσεων δείχνει τον αριθμό των τεστ που έχουν γίνει συνήθως το Σάββατο ή την Κυριακή οπότε και ο αριθμός των πολιτών που ελέγχονται είναι μικρότερος και τα εργαστήρια που είναι σε λειτουργία, είναι λιγότερα.

Η Αττική μετράει 390 νέες θετικές διαγνώσεις κορωνοϊού, με τους ειδικούς να διευκρινίζουν πως το λεκανοπέδιο φαίνεται να είναι σε ηπιότερη κατάσταση, σε σύγκριση με τις επιβαρυμένες περιοχές της Μακεδονίας.

Ο χαμηλός αριθμός κρουσμάτων εντοπίζεται σε ολες τις περιοχές της χώρας. Ενδεικτικά, η Λάρισα -σημειωτέον τα νοςοκομεία της πόλης νοσηλεύουν ήδη 80 ασθενείς και ανοίγουν συνεχώς νέες κλίνες για κορωνοϊό δεσμεύοντας τις κλίνες άλλων τμημάτων- κατέγραψε 63 νέα κρούσματα. Οι Σέρρες παραμένουν στο κόκκινο με 49 νέα κρούςματα, ενώ Έβρος και Καβάλα 54 και 34 μετρούν νέα κρούσματα αντίστοιχα. Στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης νοσηλεύονται ήδη 67 ασθενείς με κορωνοϊό.

Υψηλό επιδημιολογικό φορτίο μαρτυρούν τα κρούσματα σε Ημαθία (46), Πέλλα (35), Πιερία (15), Μαγνησία (27).

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί η επιδημιολογική “εμφάνιση” στον σχετικό χάρτη της Φλώρινας με 29 κρούσματα και της Φωκίδας με 14 κρούσματα, καθώς και οι δύο περιοχές έχουν παραμείνει στις χαμηλότερες θέσεις της σχετικής κατάταξης των επιβαρυμένων περιοχών της χώρας.