Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις οκτώ το βράδυ η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία – αν μη τι άλλο – «κινήθηκε» σε σαφώς χαμηλότερους τόνους από την προηγούμενη, η οποία οδήγησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε διάσπαση και τους «11» αποχωρήσαντες βουλευτές να συγκροτούν τη δική τους κοινοβουλευτική ομάδα.
Πιο ήπιων τόνων ήταν και η ομιλία του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος, ωστόσο, δεν παρέλειψε να κάνει λόγο για «αυλικούς των servicers», στοχεύοντας στα στελέχη της Νέας Αριστεράς, αναφορικά με την στάση τους στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα «κόκκινα» δάνεια.
«Ακούγονται πολλά τελευταία περί μετάλλαξης ΣΥΡΙΖΑ. Η μόνη μετάλλαξη είναι ότι πια δεν υπάρχουν αυλικοί που δουλεύουν για τους servicers και τις τράπεζες και ποτέ δεν πρόκειται επιχειρηματικά συμφέροντα να ελέγξουν τον ΣΥΡΙΖΑ», είχε χαρακτηριστικά ο κ. Κασσελάκης, ο οποίος, κατά τα άλλα, τόνισε πως «βάζουμε μεγάλους στόχους για το επόμενο διάστημα, γιατί είμαστε η αξιωματική αντιπολίτευση που φιλοδοξεί να κυβερνήσει».
Παράλληλα, επιτέθηκε στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, κάνοντας λόγο για «ανασφάλεια σε όλα τα επίπεδα», ενώ διεμήνυσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «μακράν το πιο ανεξάρτητο κόμμα, δεν χρωστάμε τίποτα, δεν πρόκειται κανείς να μας φιμώσει, θα παραμείνουμε ανεξάρτητοι και βαθιά κοινωνικοί».
Θεοχαρόπουλος: «Δεν υπήρχαν και δεν υπάρχουν αυλικοί στον ΣΥΡΙΖΑ»
Την απάντηση στον Στέφανο Κασσελάκη στα περί «αυλικών», την έδωσε ο πρώην πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, λέγοντας με έμφαση πως «δεν υπήρχαν και δεν υπάρχουν αυλικοί στον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε επί Τσίπρα ούτε μετά».
Ειδικότερα, ανέφερε πως «το μέτωπό μας είναι με την κυβέρνηση της ΝΔ, με την Δεξιά και με κανέναν άλλον».
Σημείωσε, ωστόσο, ότι «οι αποχωρήσεις ήταν λάθος», αναφέροντας πως «δεν είναι δυνατόν να μην βάζουν τα θέματα ούτε στην Κεντρική Επιτροπή, ούτε στο συνέδριο και να αποχωρούν. Στην προηγούμενη μάλιστα Κεντρική Επιτροπή, μια ομάδα στελεχών βάλαμε τα θέματα και ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε σύνθεση και δέχθηκε τις προτάσεις μας. Έτσι γίνεται ο διάλογος εντός του κόμματός μας».
Από την άλλη πλευρά, τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται μια «φυγή προς τα εμπρός», προσθέτοντας «να μην μιλάμε συνεχώς για τις αποχωρήσεις, όπως και πάλι άκουσα σήμερα. Γιατί αν και πάλι ανοίγει συζήτηση και κατηγορίες περί ‘αυλικών των τραπεζων’, ανοίγει πάλι μια εσωστρεφής αντιπαράθεση. Να ξεκαθαρίσουμε λοιπόν κάτι: Δεν υπήρχαν επί Τσίπρα και δεν υπήρχαν και μετά αυλικοί των τραπεζών μέσα στο κομμα. Όπως δεν υπήρχε πέμπτη φάλαγγα (σ.σ. ατάκα Κασσελάκη στην προηγούμενη, επεισοδιακή ΚΕ), δεν υπήρχαν και αυλικοί των τραπεζών».
Να σημειωθεί, πάντως, ότι ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος σήμανε «καμπανάκι» για τις ευρωεκλογές, προειδοποιώντας πως «τα πράγματα δεν είναι εύκολα», ενώ ζήτησε να υπάρξει «σοβαρότητα και πολιτικό σχέδιο».
Ραγκούσης: Στρατηγική ήττα αν χάσουμε τη 2η θέση στις ευρωεκλογές
Σαφή προειδοποίηση απηύθυνε ο Γιάννης Ραγκούσης για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς τις ευρωεκλογές.
«Δεν μπορώ να συμφωνήσω με υπεραισιόδοξες προσεγγίσεις πως η πορεία μας είναι μια χαρά και δεν χρειάζεται αναστοχασμό κι επαναπροσδιορισμό», σημείωσε και προσέθεσε πως η «ήττα στις εθνικές εκλογές δεν ήταν μία στρατηγική ήττα, διότι διατηρήσαμε την ιδιότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης».
Όμως, ανέφερε χαρακτηριστικά, «στρατηγική ήττα θα είναι μία ήττα στις ευρωεκλογές εάν θα χάσουμε τη δεύτερη θέση στην κοινωνία με πολύ χαμηλά ποσοστά».
Θα πρόκειται, τόνισε, για «μία ήττα που θα περιορίσει δραματικά τις προοπτικές αναβίωσης του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ».
Την ίδια στιγμή, δεν μπορεί παρά να παρατηρήσει κανείς την αναφορά του κ. Ραγκούση σε «μια νέα, σύγχρονη και κυρίως μεγάλη Κεντροαριστερά, υπό την έννοια μιας μεγάλης συμμαχίας σύγχρονης Αριστεράς και Κεντροαριστεράς, για την επόμενη Ελλάδα», με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την ταυτότητα του νέου ΣΥΡΙΖΑ και τις μελλοντικές του συνεργασίες…
Όπως εξήγησε, πάντως, «η εκτός ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Κεντροαριστερά είναι της τάξης του 30%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του 2009, των τελευταίων προμνημονιακών εκλογών. Μετά τις δραματικές εξελίξεις στο κόμμα μας, στο κόμμα που γεννήθηκε ως Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, δεν γνωρίζω αν υπάρχει και ποιο είναι το μέλλον της ριζοσπαστικής αριστεράς. Γνωρίζω όμως ότι η κανονικότητα είναι ευκαιρία για την κεντροαριστερά».
Τεμπονέρας: Δεν χρειαζόμαστε ένα «συνέδριο-φιέστα του αρχηγού»
«Προφανώς όταν υπάρχει ένα διαζύγιο δεν φταίει μόνο ο ένας», σημείωσε από την πλευρά του ο Διονύσης Τεμπονέρας, λέγοντας πως, κατά την άποψή του, «η διάσπαση του κόμματος θα μπορούσε κατά ένα μεγάλο μέρος να είχε αποφευχθεί».
Τόνισε πως «τις επιλογές όλων μας, θα τις κρίνει η ιστορία», ενώ δήλωση «βέβαιος» ότι με αρκετά στελέχη και μέλη που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, «θα βρεθούμε ξανά στην ίδια όχθη των κοινωνικών και πολιτικών αγώνων, όπως συνέβη και στο παρελθόν».
«Ο νυν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει εξαντλήσει τα ιστορικά και πολιτικά του ‘όρια’. Στην πορεία προς το συνέδριο, έχουμε ανάγκη να διαμορφώσουμε τον ‘νέο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ’», ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως ο «νέος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» οφείλει να είναι ένα «κυβερνητικό κόμμα και όχι ένα κόμμα της διαμαρτυρίας και της περιχαράκωσης».
Στην εισήγησή του προς την Κεντρική Επιτροπή, ο κ. Τεμπονέρας χαρακτήρισε «θετική εξέλιξη» τη διεξαγωγή του συνεδρίου, λέγοντας με νόημα πως «δεν ήταν δεδομένη».
Και σημείωσε χαρακτηριστικά πως πρέπει «να είναι ένα κανονικό και ουσιαστικό συνέδριο που θα λάβει πολιτικές αποφάσεις. Δεν χρειαζόμαστε ένα ‘συνέδριο-φιέστα του αρχηγού’. Έμφαση στην προγραμματική μας πρόταση».
Να σημειωθεί, πάντως, ότι λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, και ο Διοσύνης Τεμπονέρας έκρουσε τον «κώδωνα» για τα αποτελέσματα που θα φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωκάλπες, μιλώντας στο «MEGA Σαββατοκύριακο»:
«Θέλουμε να είμαστε τουλάχιστον δεύτερο κόμμα στις επόμενες ευρωεκλογές. Θέλουμε να δώσουμε ένα σήμα στην κοινωνία πως έχουμε κυβερνητικό σχέδιο και θα κριθούμε από το κατά πόσο η κοινωνία θα μας εμπιστευτεί. Αυτό είναι μία μεγάλη πρόκληση».
Παππάς: Επέλεξαν να φτιάξουν σχήμα απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ
Αιχμηρός απέναντι στους «11» ήταν ο Νίκος Παππάς, ο οποίος τόνισε πως «επέλεξαν να φτιάξουν ένα ανταγωνιστικό σχήμα με επιθετική πολιτική απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ».
«Η σύγχρονη αριστερά ενώνει τις θετικές παραδόσεις του αριστερού και προοδευτικού κινήματος. Από την αριστερά μέχρι το προοδευτικό κέντρο. Αυτή είναι η ταυτότητά μας, που περιγράφεται στην διακήρυξή μας και σε κάποιους δεν άρεσε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και στενός συνεργάτης του Στέφανου Κασσελάκη, σημείωσε πως «θέλει να τσακίσει τη μεσαία τάξη», ενώ υπογράμμισε πως «εμείς δεν κινούμαστε πάνω σε μνημονιακά απόνερα. Τη θεωρούμε (σ.σ. τη μεσαία τάξη) δομικό συστατικό της δίκαιης ανάπτυξης».
Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, όπου – εκτός αιθούσης – βρήκε την ευκαιρία να παίξει και το συμβολικό «Είμαστε ακόμα ζωντανοί» στο πιάνο ο Νικόλας Φαραντούρης, με τον κ. Κασσελάκη να του λέει «εσείς περνάτε καλά» (σ.σ. σαν να τον ζήλευε…), ορίστηκε η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου (ΚΟΕΣ) του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία και θα αντικαταστήσει την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος στην πορεία προς το συνέδριο, που θα διεξαχθεί από τις 22-25 Φεβρουαρίου 2024, καθώς και η Επιτροπή Θέσεων – Απόφασης.