Οι Σύροι τζιχαντιστές αντάρτες επιτάχυναν την ραγδαία προέλασή τους το Σάββατο, ανακοινώνοντας ότι έχουν καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος του νότου, ενώ ο κυβερνητικός στρατός δείχνει να καταρρέει σε όλα τα μέτωπα και να συμπτύσσεται για να υπερασπιστεί την Χομς που αποτελεί πόλη κλειδί για τις δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
Οι Σύροι αντάρτες κατέλαβαν την πόλη Σαναμαΐν, που βρίσκεται πάνω στον αυτοκινητόδρομο που ενώνει τη Συρία με την Ιορδανία και πλέον βρίσκονται σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από τη νότια πύλη της Δαμασκού, ανακοίνωσε ένας εκ των διοικητών τους, ο Χασάν Άμπντουλ Γάνι.
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με δύο πηγές των ανταρτών και έναν Σύρο αξιωματικό, οι αντάρτες έθεσαν υπό τον έλεγχό τους και την πόλη Κουνέιτρα, στο συριακό Γκολάν, κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ. Ο αξιωματικός επιβεβαίωσε ανεπίσημα στο πρακτορείο Reuters ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις, δηλαδή ο στρατός του Άσαντ αποχώρησε από την πόλη αυτήν.
Ωστόσο το καθεστώς δεν έχει αναγνωρίσει μέχρι στιγμής επίσημα τις απώλειες και αναφέρει μόνο ότι στρατός “επανατοποθετείται”, με την κρατική τηλεόραση και τις συριακές στρατιωτικές πηγές να μεταδίδουν νέα για μαζικές αεροπορικές επιδρομές κατά θέσεων ανταρτών και την άφιξη ενισχύσεων στη ν πόλη Χομς.
Το βράδυ της Παρασκευής οι Σύροι αντάρτες είχαν ανακοινώσει πως ελέγχουν την Νταράα στο νότιο τμήμα της χώρας, από όπου ξεκίνησε η εξέγερση του 2011 κατά του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Πρόκειται για την τέταρτη πόλη στρατηγικής σημασίας της οποίας τον έλεγχο έχασαν οι κυβερνητικές δυνάμεις την τελευταία εβδομάδα.
Σε βίντεο που δημοσιοποιήθηκαν σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης διακρίνονται αντάρτες που επέβαιναν σε μοτοσικλέτες να γίνονται δεκτοί με επευφημίες και πανηγυρικούς πυροβολισμούς σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.
Η κατάληψη της πόλης Νταράα, της οποίας ο πληθυσμός ξεπερνούσε τις 100.000 πριν από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου (2011), είναι υψηλού συμβολισμού αφού θεωρείται λίκνο της εξέγερσης. Είναι η πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, η οποία έχει περισσότερους από ένα εκατομμύριο κατοίκους, στα σύνορα με την Ιορδανία.
Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση των ανταρτών ότι προωθήθηκαν στα περίχωρα της πόλης Χομς (κεντρικά). Εάν οι αντάρτες καταλάβουν τη Χομς θα αποκόψουν την πρωτεύουσα Δαμασκό από τα παράλια, όπου οι ρώσοι σύμμαχοι του Άσαντ έχουν ναυτική και αεροπορική βάση. “Οι δυνάμεις μας απελευθέρωσαν την τελευταία κοινότητα στα περίχωρα της πόλης Χομς και πλέον βρίσκονται προ των πυλών της”, ανέφερε η τζιχαντιστική οργάνωση Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS) σε μήνυμά της στην πλατφόρμα Telegram.
Η συμμαχία των ανταρτών, της οποίας ηγούνται οι ισλαμιστές της HTS κάλεσαν εκ νέου τις δυνάμεις που παραμένουν πιστές στην κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ να αυτομολήσουν.
Καθώς συνεχίζεται η προέλαση των ανταρτών, χιλιάδες κάτοικοι της Χομς εγκαταλείπουν εσπευσμένα την πόλη κατευθυνόμενοι προς την Λαττάκεια και την Ταρτούς.
Ενισχύουν τις δυνάμεις τους στην περιοχή Ισραήλ και Χεζμπολάχ
Δυτικοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι ο συριακός στρατός βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση, δεν μπορεί να αποκρούσει τις επιθέσεις των τζιχαντιστών ανταρτών και υποχωρεί διαρκώς.
Ο Μπασάρ αλ Άσαντ βασιζόταν από καιρό στους συμμάχους του για να διασφαλίσει την εξουσία του, με τα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη να πραγματοποιούν αεροπορικές επιδρομές και το Ιράν να στέλνει συμμαχικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Χεζμπολάχ του Λιβάνου και ιρακινών πολιτοφυλακών για να ενισχύουν τον συριακό στρατό στο έδαφος.
Όμως η Ρωσία έχει επικεντρωθεί στον πόλεμο στην Ουκρανία από το 2022 και η Χεζμπολάχ έχει υποστεί μεγάλες απώλειες, με αποτέλεσμα να είναι περιορισμένες οι δυνατότητες του Ιράν να ενισχύσει τον Άσαντ.
Η Ρωσία προέτρεψε την Παρασκευή τους υπηκόους της να εγκαταλείψουν τη χώρα ενώ το Ιράν εκκένωσε τις οικογένειες των διπλωματών του από τη Συρία, σύμφωνα με Ιρανό αξιωματούχο.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι αναπτύσσει επιπλέον δυνάμεις στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψώματα του Γκολάν κοντά στα σύνορα με τη Συρία για να “ενισχύσει την άμυνα στην περιοχή και την ετοιμότητα των δυνάμεων για διάφορα σενάρια” και μάλιστα φέρεται να προχώρησε σε αεροπορικά πλήγματα στα σύνορα Λιβάνου – Συρίας, σύμφωνα με πηγές του Λιβάνου.
Παράλληλα, η λιβανική, σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ έστειλε 2.000 μαχητές της ως ενισχύσεις στην πόλη Κουσέιρ, ένα από τα προπύργιά της στη Συρία, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, με στόχο να την υπερασπιστούν εάν δεχτεί επίθεση από τους Σύρους αντάρτες, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή προσκείμενη στο φιλοϊρανικό κίνημα. Ωστόσο η λιβανέζικη οργάνωση δεν συμμετείχε στις μάχες που είναι σε εξέλιξη τις τελευταίες δέκα ημέρες με τους αντάρτες, πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Τέλος, και οι ιρακινές πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, με χιλιάδες βαριά οπλισμένους μαχητές έτοιμους να αναπτυχθούν στη Συρία, πολλοί από τους οποίους έχουν συγκεντρωθεί κοντά στα σύνορα. Αλλά δεν έχουν λάβει ακόμη εντολή να περάσουν, είπαν δύο από τους διοικητές τους. Το Ιράκ δεν επιδιώκει στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, δήλωσε την Παρασκευή κυβερνητικός εκπρόσωπος.