Ιλαροτραγωδία Παπανδρέου: Τα μαζεύει μετά τον σάλο – «Δεν μίλησα για νοθεία»!

 

«Δεν αμφισβήτησα το αποτέλεσμα του α’ γύρου» υποστήριξε ο Πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ και πρώην Πρωθυπουργός σε ανακοίνωσή του σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις εντυπώσεις από τις υπονομευτικές της όλης διαδικασίας καταγγελίες του για περισσότερα ψηφοδέλτια στο 20% των καλπών στον πρώτο γύρο.
Λίγες μόνο ώρες μετά τη γνωστοποίηση ότι έστειλε επιστολή στην ΕΔΕΚΑΠ στην οποία υποστήριζε ότι στις εκλογές του α’ γύρου για την αρχηγία του Κινήματος Αλλαγής, σε 164 εκλογικά τμήματα βρέθηκαν περισσότερα ψηφοδέλτια από τους εγγεγραμμένους, ο Γιώργος Παπανδρέου αναδιπλώθηκε, ισχυριζόμενος ότι δεν κατήγγειλε ποτέ νοθεία, ούτε υπονόμευσε την όλη διαδικασία.
Παπανδρέου: Δεν παραιτούμαι, θα δώσω τη μάχη -Επίθεση σε Ανδρουλάκη: «Έχει παλαιοκομματική νοοτροπία» | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | iefimerida.gr
Η εικόνα πλέον αποκτά χαρακτηριστικά πολιτικής ιλαροτραγωδίας: Ενας πρώην Πρωθυπουργός να αμφισβητεί εμμέσως πλην σαφώς το αποτέλεσμα που τον έφερε στη δεύτερη θέση —εννέα ποσοστιαίες μονάδες από τον ευρωβουλευτή Νίκο Ανδρουλάκη, ενώ υποτίθεται ότι θα κέρδιζε από τον πρώτο γύρο— να δυναμιτίζει με αυτόν τον τρόπο το κλίμα τρία 24ωρα πριν τις κάλπες του β’ γύρου και τελικά να λέει ότι απλώς υπέδειξε καταγγελλόμενες παρατυπίες και ότι δεν μίλησε για νοθεία…
O Παπανδρέου τορπίλισε τις εκλογές του ΚΙΝΑΛ – Κατήγγειλε νοθεία στον α’ γύρο! Πατήστε εδώ Πλέον δεν είναι ζήτημα νίκης ή ήττας του κ. Παπανδρέου στις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ, αλλά καθώς συνεχίζει με αυτή την ακραία και επαμφοτερίζουσα στρατηγική διακυβεύεται η όποια πολιτική του υστεροφημία.
Έτσι, μετά τον σάλο που προκλήθηκε από τη δημοσιοποίηση της επιστολής που ερμηνεύεται ως αμφισβήτηση του εκλογικού αποτελέσματος της α’ Κυριακής και απονομιμοποίησης της όλης διαδικασίας και έπειτα από την έμμεση απάντηση του Νίκου Ανδρουλάκη, ο Πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ και πρώην Πρωθυπουργός αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση στην οποία υποστηρίζει ότι «δεν προέβη σε οποιαδήποτε καταγγελία, αντιθέτως, ζήτησε από την ΕΔΕΚΑΠ, να διερευνηθούν καταγγελίες που έχουν κατατεθεί στο αρμόδιο όργανο» και πως «ουδείς μίλησε για νοθεία, ουδείς έθεσε θέμα για το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής».
Η ανακοίνωση από το γραφείο του Γιώργου Παπανδρέου
«Με αφορμή δημοσιεύματα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα σχετικά με την επιστολή του Γιώργου Α. Παπανδρέου προς την ΕΔΕΚΑΠ, διευκρινίζεται ότι, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, δεν προέβη σε οποιαδήποτε καταγγελία, αντιθέτως, ζήτησε από την ΕΔΕΚΑΠ, να διερευνηθούν καταγγελίες που έχουν κατατεθεί στο αρμόδιο όργανο.
Ουδείς μίλησε για νοθεία, ουδείς έθεσε θέμα για το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής.
Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, όπως όφειλε, έπραξε το αυτονόητο για την Παράταξη και το σεβασμό των κανόνων της εκλογικής διαδικασίας και με σκοπό τη διασφάλιση της διαδικασίας της ερχόμενης Κυριακής».
Για την Ιστορία, με βάση τα επίσημα τελικά αποτελέσματα, ο κ. Παπανδρέου κατετάγη δεύτερος καθώς ψηφίστηκε από 75.183 πολίτες (27,97%). Πρώτος ήταν ο κ. Ανδρουλάκης ο οποίος ψηφίστηκε από σχεδόν 100.000 πολίτες (99.120, ποσοστό 36,88%). Η διαφορά τους δηλαδή διαμορφώθηκε στις 8,91 ποσοστιαίες μονάδες και σε περίπου 24.000 ψήφους.
Ο Ανδρουλάκης απάντησε στο «άκαπνος» που είπε ο Παπανδρέου

Τι απάντησε η πλευρά Ανδρουλάκη και οι διευκρινήσεις της αρμόδιας επιτροπής

Για περίπου πέντε ώρες χθες βράδυ η εκλογική διαδικασία της β’ Κυριακής στο Κίνημα Αλλαγής για την ανάδειξη του νέου Προέδρου ήταν στον αέρα και οι σκιές έπεφταν βαριές στη Χαριλάου Τρικούπη, μετά την δραματική παρέμβαση του Γιώργου Παπανδρέου, που ζητούσε από την Επιτροπή Δεοντολογίας να ερευνήσει καταγγελίες, θέτοντας θέμα «διαφάνειας και προάσπισης του αδιάβλητου της διαδικασίας», επικαλούμενος αναντιστοιχίες και καταμέτρηση περισσότερων ψήφων από τους ψηφοφόρους που πήγαν να ψηφίσουν.

Η κίνηση αυτή του κ. Παπανδρέου, που ερμηνεύτηκε αρχικά ως αμφισβήτηση του αποτελέσματος του πρώτου γύρου και καταγγελία για νοθεία προκάλεσε μία χιονοστιβάδα αντιδράσεων, καθώς κανείς δεν περίμενε ότι πέντε μέρες μετά τη μαζική διαδικασία της περασμένης Κυριακής και την επικύρωση των αποτελεσμάτων τη Δευτέρα από την αρμόδια Επιτροπή (ΕΔΕΚΑΠ), ο ίδιος ο πρώην Πρωθυπουργός να θέτει ένα τόσο σοβαρό θέμα. Ορισμένοι έσπευσαν να εκτιμήσουν ότι πρόκειται για κίνηση που θα οδηγούσε ακόμα και σε αποχώρησή του από τον δεύτερο γύρο, παρότι ο ίδιος ξεκαθάριζε στη δήλωσή του ότι θέλει να διασφαλιστεί η διαδικασία της επαναληπτικής Κυριακής. Ήταν ωστόσο τόσο έντονη η φόρτιση, η απορία, αλλά και η οργή, που πολλοί άρχισαν να αναρωτιούνται, πού θα οδηγήσει αυτή η ιστορία.

Χρειάστηκε να περάσουν ώρες και να φτάσουμε στα μεσάνυχτα, όταν επιτέλους η ΕΔΕΚΑΠ, η πλειοψηφία των μελών της οποίας ελέγχεται από την πλευρά Παπανδρέου, να ανακοινώσει ότι διαπίστωσε απλά τη «μη τήρηση, σε ορισμένες περιπτώσεις, των κατευθυντήριων οδηγιών της, κάτι που όμως δεν επηρεάζει το τελικό αποτέλεσμα». Και επίσημα δηλαδή πολύς ντόρος για το τίποτα, για ένα θέμα που θα μπορούσε να λυθεί χωρίς τις τυμπανοκρουσίες και το βάρος που έδωσε στο ζήτημα η προσωπική παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού!

Νωρίτερα είχαν συμβεί αδιανόητα πράγματα

Κατ’ αρχάς το όλο ζήτημα λύθηκε για τους πάντες (εκτός του επιτελείου του κ. Παπανδρέου ίσως) με τις διαρροές, που έκαναν έμπειρα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, τα οποία είχαν εικόνα και της ανάλογης διαδικασίας του 2017. Εξηγούσαν λοιπόν ότι δεν πρόκειται για ουσιαστικό πρόβλημα, αλλά για μη καταγραφή στο ηλεκτρονικό σύστημα όσων ψηφοφόρων άσκησαν το δικαίωμά τους (με ομόφωνη απόφαση των αντίστοιχων εφορευτικών επιτροπών) όταν το σύστημα αυτό είχε πέσει και, αναγκαστικά, καταγράφηκαν χειρόγραφα τα στοιχεία τους. Πολύ απλά αυτά τα χειρόγραφα στοιχεία έπρεπε να περάσουν στο ηλεκτρονικό σύστημα και η ΕΔΕΚΑΠ δεν φρόντισε να έχουν περαστεί για να υπάρχει συμβατότητα των καταχωρημένων ψήφων με τον αριθμό των ψηφισάντων! Ουσιαστικά ο κ. Παπανδρέου κατήγγειλε την ΕΔΕΚΑΠ, στην οποία έχει όμως την πλειοψηφία (7-4 οι συσχετισμοί), σε σχέση με τα άλλα στρατόπεδα!

Στο ενδιάμεσο ο κ. Παπανδρέου είχε προλάβει να δηλώσει στον ΑΝΤ1 ότι «υπάρχουν καταγγελίες από διάφορα μέρη της χώρας και έχω ζητήσει να διερευνηθούν, για να γίνουν οι εκλογές στον β’ γύρο με διαφανείς διαδικασίες».

Μόλις κατάλαβαν στο επιτελείο του πρώην Πρωθυπουργού τι ήταν το θέμα με το οποίο ξεσήκωσαν τον κόσμο και πιθανόν έχοντας υπόψη τις αρνητικές αντιδράσεις εντός και εκτός παράταξης για την ακατανόητη κίνησή τους, προχώρησαν σε μία αναδίπλωση θεαματική: «Ουδείς μίλησε για νοθεία, ουδείς έθεσε θέμα για το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής. Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, δεν προέβη σε οποιαδήποτε καταγγελία, αντιθέτως, ζήτησε από την ΕΔΕΚΑΠ, να διερευνηθούν καταγγελίες που έχουν κατατεθεί στο αρμόδιο όργανο».

Το εύλογο ερώτημα είναι γιατί χρειαζόταν ολόκληρη γραπτή δημόσια δήλωση ενός πρώην Πρωθυπουργού για να ερευνήσει η Επιτροπή τις καταγγελίες που είχε ήδη στη διάθεσή της και η οποία Επιτροπή ελέγχεται έτσι κι αλλιώς από τον ίδιο και άρα, για έναν παραπάνω λόγο, δεν θα μπορούσε να αγνοήσει αυτές τις καταγγελίες;

Η αστοχία με τα προσωπικά στοιχεία

Δεν ήταν μόνο αυτή καθαυτή η καταγγελία του κ. Παπανδρέου, που θεωρήθηκε μία πρώτης τάξεως γκάφα και «αυτοκτονική», πολιτικά, κίνηση. Οι επιτελείς του στην αρχική διαρροή έστειλαν στα μέσα ενημέρωσης, προς επίρρωση των ισχυρισμών τους και εκτενή αρχεία με αριθμητικά στοιχεία από τα εκλογικά αποτελέσματα, που αμφισβητούσαν. Στα αρχεία όμως συμπεριλαμβάνονταν και προσωπικά δεδομένα μελών των εφορευτικών επιτροπών, πράγμα από άκομψο και αδιανόητο, έως παράνομο. Η επική γκάφα έγινε αντιληπτή αρκετή ώρα αργότερα με αποτέλεσμα να προκληθεί σάλος. Από την πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη επισημάνθηκε μετ’ επιτάσεως το πρόβλημα και λίγο αργότερα οι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου έστειλαν διορθωτική δήλωση, ζητώντας να μην δημοσιοποιηθούν αυτά τα στοιχεία. Μόνο που έριξαν τη μισή ευθύνη και στα μέσα ενημέρωσης, αντί να την αναλάβουν ολόκληρη δική τους. Η ταραχή είχε ήδη χτυπήσει κόκκινο στο περιβάλλον του πρώην Πρωθυπουργού.

Οι ερμηνείες

Με όσο ψυχραιμία μπορούν να κρατήσουν οι έμπειροι κομματικοί παράγοντες, που έχουν παρακολουθήσει ή και χειριστεί πολλές εκλογικές αναμετρήσεις στοΠΑΣΟΚ, αλλά και με την αγωνία για το πώς θα κλείσει αυτή η εβδομάδα και, κυρίως τι θα γίνει την Κυριακή με τόσο οξυμένα πνεύματα στο εσωτερικό της παράταξης, προσπαθούν να καταλάβουν τι συμβαίνει.

Μία πρώτη ερμηνεία είναι ότι μπροστά στο φάσμα της ήττας, η πλευρά Παπανδρέου μετέρχεται κάθε μέσου για να συσπειρώσει την εκλογική της βάση, που είναι απογοητευμένη και ίσως φλερτάρει με την αποχή, ειδικά το κομμάτι εκείνο που ενδεχομένως δεν ανήκει στο στενό οργανωμένο τμήμα.

Μία άλλη, πιο τολμηρή είναι αυτή που λέγεται από την πρώτη στιγμή που ο κ. Παπανδρέου άρχισε να εξαπολύει προσωπικές και ακραίες επιθέσεις κατά του Νίκου Ανδρουλάκη. Ότι δηλαδή η πλευρά του πρώην Πρωθυπουργού έχει την εξής προσέγγιση: επιδιώκει να διαμορφώσει ένα κλίμα απαξίωσης της διαδικασίας, να απογοητευτούν οι πιο «χαλαροί» ψηφοφόροι της περασμένης Κυριακής και ειδικά του Ανδρέα Λοβέρδου που κατευθύνονται κυρίως προς τον κ. Ανδρουλάκη και έτσι να μειωθεί η συμμετοχή σημαντικά. Με δεδομένο ότι το παπανδρεϊκό στρατόπεδο (θεωρεί ότι) έχει τους πιο φανατικούς και αποφασισμένους οπαδούς, όσο μικρότερη είναι η συμμετοχή, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για μία ευπρεπή ήττα, γιατί όχι να γίνει και ντέρμπι.

Μόνο που, όπως εκτιμούν οι ίδιοι παράγοντες, στο στρατόπεδο του κ. Παπανδρέου δεν υπολόγισαν την οργή και την αντισυσπείρωση που θα προκαλούσαν τέτοιες ενέργειες, με αποτέλεσμα να υποχρεώνονται οι επιτελείς του σε αναδιπλώσεις και επανεξέταση αυτής της ακραίας στρατηγικής.

Όσο για την ερμηνεία που έχουν κάποιοι ότι ο κ. Παπανδρέου δεν αντέχει την ήττα και ετοιμάζεται να αποχωρήσει από το κόμμα, ο ίδιος ο πρώην Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε χθες (στον ΑΝΤ1) ότι «θα είμαι εδώ και την επόμενη μέρα, εγώ θα παλέψω για την ενότητα, η οποία διαμορφώνεται μέσα από μια σύνθεση ιδεών».

Από την πλευρά της, η Επιτροπή Δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης του ΚΙΝΑΛ, που συνεδρίασε εν όψει του Β’ γύρου, στη «σκιά» τω καταγγελιών Παπανδρέου, ανέφερε αργά το βράδυ της Πέμπτης σε ανακοίνωσή της.

Η ανακοίνωση – απάντηση της ΕΔΕΚΑΠ με την οποία έληξε το θέμα
Αργά μέσα στη νύχτα, η ΕΔΕΚΑΠ, η επιτροπή που «τρέχει» την εκλογική διαδικασία και η οποία μάλιστα ελέγχεται από τον Γ. Παπανδρέου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε:
“Η ΕΔΕΚΑΠ εξετάζει ήδη από το βράδυ της Κυριακής της 5ης Δεκεμβρίου όλα τα ζητήματα που τέθηκαν υπ όψιν της και που αφορούν στην εκλογική διαδικασία και ειδικότερα τη μη τήρηση, σε ορισμένες περιπτώσεις, των κατευθυντήριων οδηγιών της, τα οποία όμως δεν επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα.
Η ΕΔΕΚΑΠ, ως αρμόδιο όργανο ενόψει της ψηφοφορίας της 12ης Δεκεμβρίου θα εκδώσει νέα εγκύκλιο για την πιστή τήρηση των κανόνων από όλους.
Ως αρμόδιο όργανο διεξαγωγής των εκλογών χαιρετίζει τη μαζική προσέλευση των 271.000 μελών και φίλων του Κινήματος Αλλαγής και τους καλεί να προσέλθουν ξανά στις κάλπες την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου.”.

Η πληρωμένη απάντηση του… άκαπνου στον «καπνισμένο»

Ανδρουλάκης και Παπανδρέου θα διεκδικήσουν την αρχηγία του ΚΙΝΑΛ στον δεύτερο γύρο

Το ότι θα σηκώνονταν πολλά μποφόρ στον δρόμο για την τελική αναμέτρηση του Νίκου Ανδρουλάκη με τον Γιώργο Παπανδρέου ήταν περίπου δεδομένο, καθώς ο πρώην Πρωθυπουργός και πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προβλεπόταν ότι θα παίξει τα ρέστα του προκειμένου να γυρίσει υπέρ του το παιχνίδι των πιθανοτήτων.

Κάπως έτσι ούτε ο Γιώργος διέψευσε τον εαυτό του ούτε εξεπλάγησαν όσοι παρακολουθούν το πολιτικό ρεπορτάζ ακούγοντας την επιστροφή του 70χρονου υποψήφιου αρχηγού του ΚΙΝΑΛ στην συνέντευξή του στο δελτίο ειδήσεων του Mega το βραάδυ της Τετάρτης (8/12) να αποκαλεί “¨άκαπνο” τον συνυποψήφιο του.

Το επιχείρημα(;) Παπανδρέου ήταν ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν έχει τριφτεί στα καθημερινά προβλήματα του τόπου κι ότι περίπου βιώνει την πολιτική από την ασφάλεια των Βρυξελλών.

Ο Κρητικός ήταν δεδομένο ότι θα σήκωνε το γάντι καθώς η στρατηγική που έχει αποφασίσει να ακολουθήσει όλο αυτό το διάστημα είναι αυτή του ήπιου και συνάμα ενωτικού προεκλογικού αγώνα, δίχως όμως κανέναν ενδοιασμό για αιχμηρές απαντήσεις όταν και όποτε θα προκαλείται.

Όπερ και εγένετο. Από την τηλεοπτική συχνότητα του Action 24, ο Νίκος Ανδρουλάκης απάντησε το ίδιο βράδυ στον συνυποψήφιό του θυμίζοντάς του το τι έκανε ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ. Αστειευόμενος ότι είναι όντως άκαπνος πολλά χρόνια λόγω του ότι δεν  είναι πια καπνιστής, ο Ευρωβουλετής πήρε… φόρα:

«Αν άκαπνος είναι αυτός που δεν είναι 40 χρόνια Βουλευτής ή 20 χρόνια Υπουργός, τότε ο Ανδρέας Παπανδρέου με άκαπνους εκείνης της εποχής, έκανε ένα κίνημα κόμμα εξουσίας με τεράστια ανατρεπτική δύναμη» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

«Ωστόσο αυτοί δεν ήταν άκαπνοι από την κοινωνία, ήταν αγωνιστές της καθημερινότητας, του Πολυτεχνείου, του 1-1-4, άκαπνοι από θέσεις εξουσίας.

Ναι, δεν είμαι 40 χρόνια Βουλευτής, δεν είμαι 20 χρόνια Υπουργός, έχω μια θητεία 8 ετών στην Ευρωβουλή, αλλά πέρα από αυτά τα 8 χρόνια είμαι ένας άνθρωπος που πιστεύει στην πολιτική ως λύση, ότι είναι μια προσπάθεια, μια προσφορά, ότι δε χρειάζεται να είναι κανείς βιδωμένος σε καρέκλες».

Ούτε τις αιτιάσεις του πρώην Πρωθυπουργού ότι δεν γνωρίζει τις πολιτικές του θέσεις άφησε αναπάντητες ο Ν. Ανδρουλάκης, τονίζοντας ότι «εάν με έχουν ψηφίσει 300.000 σε δύο Ευρωεκλογές και 170.000 στις εσωκομματικές μας εκλογές χωρίς να γνωρίζουν τις θέσεις μου, πάει να πει ότι είμαι μάγος. Δεν γίνεται να με ψηφίζουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε όλη την Ελλάδα εσωκομματικά και στις Ευρωεκλογές και να μην ξέρουν τις θέσεις μου».

Πηγή fantomas.gr