«Θρίλερ» με τη σύλληψη Ισραηλινού δισεκατομμυριούχου στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»

Σε θρίλερ εξελίσσεται η σύλληψη του διάσημου δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Μπένι Στάινμετζ στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ερυθρά αγγελία, γεγονός ωστόσο που από την πλευρά του επιχειρηματία διαψεύδεται.

Όπως επισημαίνεται από την πλευρά Στάινμεζ η «ερυθρά αγγελία» σε βάρος του έχει αρθεί από την Interpol και του δίνει τη δυνατότητα να μετακινείται ελεύθερα χωρίς φόβο σύλληψης.

Ειδικότερα, ο δισεκατομμυριούχος Μπένι Στάινμετζ έφτασε με ιδιωτική πτήση από ο Ισραήλ στις 24 Νοεμβρίου.

Οι αστυνομικοί κατά τον έλεγχο διαπίστωσαν ότι σε βάρος του εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης, του πέρασαν χειροπέδες και τον οδήγησαν στην εισαγγελία εφετών. Εκεί σύμφωνα με πληροφορίες αφέθηκε ελεύθερος υπό τον περιοριστικό όρο να μην βγει από τη χώρα.

Σημειώνεται ότι ύστερα από την καταδίκη του στη Ρουμανία για υπόθεση απάτης οι ρουμανικές αρχές επιθυμούν την έκδοσή του σε περίπτωση σύλληψής του οπουδήποτε στον κόσμο.

Ο δισεκατομμυριούχος κατά καιρούς έχει απασχολήσει τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, καθώς επιχειρηματικές του ιδιότητες επεκτείνονται σε πολλές χώρες του κόσμου, ενώ η περιουσία του εκτιμάται ότι αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ.

Διαψεύδει ο Στάινμεζ και μιλά για απόφαση κόλαφο σε βάρος της Ρουμανίας από την Interpol

Ο Μπένυ Στάινμετζ παραμένει επί ελληνικού εδάφους από τις 24 Νοεμβρίου, παρόλο που η «ερυθρά αγγελία» σε βάρος του έχει αρθεί από την Interpol και του δίνει τη δυνατότητα να μετακινείται ελεύθερα χωρίς φόβο σύλληψης, επισημαίνουν από την πλευρά του επιχειρηματία.

Σημειώνουν ότι η εντολή της Interpol που διέταζε την διαγραφή της «ερυθράς αγγελίας» σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, εστάλει πριν από την πτήση του Στάινμετζ στην Ελλάδα και αφού ο Στάινμετζ είχε εν τω μεταξύ ταξιδέψει σε διάφορες χώρες και υποστηρίζουν ότι η υποχρέωση παραμονής του Ισραηλινού επιχειρηματία στην Ελλάδα, οφείλεται σε καθυστέρηση αφαίρεσης της προειδοποίησης από τα συστήματα συνοριακού ελέγχου στην Ευρώπη.

Κυκλοφορεί ελεύθερα

Οι ίδιοι εξηγούν ότι ο Στάινμετζ κυκλοφορεί ελεύθερα στην Ελλάδα αλλά του απαγορεύεται να φύγει από τη χώρα μέχρι το τέλος της έρευνας και, όπως προσθέτουν, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις οτι δεν θα υπάρξει θέμα έκδοσής του στη Ρουμανία.
H Interpol διέγραψε την ερυθρά αγγελία

Όπως υποστηρίζει η πλευρά του επιχειρηματία η «ερυθρά αγγελία» αρχικά εκδόθηκε από την Interpol μετά από αίτημα των ρουμανικών αρχών για την καταδίκη του Μπένυ Στάινμετζ στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ρουμανίας -παρά την ομόφωνη πρωτόδικη αθώωσή του – που αφορούσε σε υπόθεση φερόμενης απάτης σχετικά με εκτάσεις γης που κρατικοποιήθηκαν κατά την κομμουνιστική περίοδο.

Όμως, σημειώνουν, η Interpol στις 29 Οκτωβρίου όχι μόνο διέγραψε την αγγελία που είχε εκδώσει για τον Μπένυ Στάινμετζ από το διεθνές σύστημα συναγερμού, αλλά και συνόδευσε την απόφαση αυτή με πόρισμα κόλαφο σε βάρος της Ρουμανίας.

«Ανάμεσα στους λόγους που παραθέτει η Επιτροπή Ελέγχου Φακέλων της Interpol (CCF) παρατίθενται στοιχεία εντοπισμού σωρείας παραβάσεων και ισχυρών ενδείξεων για δίωξη και καταδίκη του Μπένυ Στάινμετζ που είναι πολιτικά υποκινούμενη παραβιάζοντας τα δικαιώματα της υπεράσπισης του» επισημαίνουν.

Η απόφαση του CCF, προσθέτουν οι ίδιοι, αναφέρει οτι ο Στάινμετζ ενεπλάκη στην πραγματικότητα σε πολιτική και εμπορική σύγκρουση μεταξύ ενός απογόνου του βασιλικού οίκου της Ρουμανίας και της ρουμανικής κυβέρνησης. Η επιτροπή έκρινε περαιτέρω ότι στο πλαίσιο της διαδικασίας στη Ρουμανία, λήφθηκαν παράνομα ανακριτικά μέτρα κατά του Στάινμετζ κατά κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων του.

Η επιτροπή προβληματίστηκε ιδιαίτερα από το γεγονός ότι η Ρουμανική Υπηρεσία Πληροφοριών (SRI) είχε «ελεύθερα χέρια» για να διευθετήσει τα προϊόντα της ανάκρισης ως μέρος της έρευνας και να «επιλέξει» τις κλήσεις που θα εξεταστούν από το δικαστήριο , χωρίς κανέναν έλεγχο, ενώ στον ίδιο τον κατηγορούμενο Στάινμετζ δεν επετράπη πρόσβαση στα υλικά.

Ο περιορισμός της πρόσβασης του Στάινμετζ στο υλικό της υπόθεσης, συμπεριλαμβανομένων των εντολών υποκλοπής και των προϊόντων τους, έχει διαβρώσει, σύμφωνα με την απόφαση του CCF, τις αρχές του νόμου και τα δικαιώματα του Στάινμετζ για δίκαιη δίκη και αποτελεσματική διαχείριση της υπεράσπισής του, επισημαίνεται από πηγές κοντά στον επιχειρηματία.

Το CCF επεσήμανε επίσης ότι παρά το γεγονός ότι η καταδικαστική απόφαση είναι φαινομενικά οριστική, οι αρχές του διεθνούς δικαίου υποστηρίζουν τη χορήγηση δικαιώματος έφεσης σε τέτοιες περιπτώσεις.

Τo deal με την Εθνική Τράπεζα

To 2013 το όνομα του Ισραηλινού επιχειρηματία είχε συνδεθεί με μια σειρά επενδυτικών κινήσεων στην Ελλάδα. Τότε δημοσιεύματα στον Τύπο έκαναν λόγο για έναν Ισραηλινό επιχειρηματία μεταλλείων, ο οποίος ενδιαφέρεται για την ΛΑΡΚΟ και πως μέσω του fund του, το οποίο έχει σχέσεις με την Deutsche Bank, θα εξασφάλιζε περί τα 900 εκατ. μετρητά στην Εθνική Τράπεζα, με εγγύηση τα ακίνητα της εταιρείας ακινήτων Πανγαία.

Μάλιστα σύμφωνα με τα τότε δημοσιεύματα η περιουσία του 57χρονου Μπένι Στέινμετζ είχε υπολογιστεί σε 4,1 δισ. δολάρια.

Ο Ισραηλινός, ο οποίος εκείνη την εποχή ζούσε μόνιμα στην Ελβετία -και είχε κατηγορηθεί για δωροδοκία στην Γουινέα- διαθέτει το fund Βenny Steinmetz Group Resourses.

Στη σύλληψη του Στέινμετζ είχαν προχωρήσει οι Ισραηλινές Αρχές το 2016.

Ο επιχειρηματίας συνελήφθη σε αεροδρόμιο του Ισραήλ, ανακρίθηκε και τέθηκε σε κατ΄οίκον περιορισμό έως τις αρχές του 2017. Σύμφωνα με τα ξένα media, ο Στέινμετζ βρισκόταν μεταξύ άλλων αντιμέτωπος με κατηγορίες για χρηματισμό στην υπόθεση της απόκτησης -μέσω της εταιρείας του, BSG Resources- των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης του ορυχείου «Simandou» στη Νέα Γουινέα, το οποίο συγκαταλέγεται σε αυτά με τα μεγαλύτερα αποθέματα σιδηρομεταλλεύματος στον κόσμο.

Ποιος είναι ο ισραηλινός

Ο Μπένι Στάινμετζ γεννήθηκε το 1956 στη Νετάνια του Ισραήλ και είναι το τέταρτο παιδί του Ρούμπιν Στάινμετζ, ο οποίος κατάφερε να δημιουργήσει μια ιδιαίτερα πετυχημένη εταιρεία που δραστηριοποιείται στο εμπόριο διαμαντιών.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν», μόλις σε ηλικία 21 ετών και αφού ολοκλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία στο Ισραήλ αναχώρησε για την Αντβέρπ του Βελγίου, όπου εργάστηκε για γνωστό έμπορο πολύτιμων λίθων. Στη συνέχεια συνεργάστηκε με τον αδελφό του Ντάνιελ για να δημιουργήσουν την εταιρεία που φέρει το όνομά τους, τη Steinmetz Diamonds Group και στη συνέχεια της Beny Steinmetz Group.

Γνώρισε τη σύζυγό του Αγκνες όταν ήταν έφηβος και μαζί έκαναν τέσσερα παιδιά. Εχουν δημιουργήσει επίσης φιλανθρωπικό οργανισμό με στόχο την παροχή βοήθειας -κυρίως εκπαίδευση και πρόνοια – σε νέους που έχουν ανάγκη.

Διατηρεί διπλή υπηκοότητα αφού εκτός από ισραηλινό έχει και γαλλικό διαβατήριο, ενώ περιγράφει τον εαυτό του ως «διεθνή Ισραηλινό». Περνά μεγάλο μέρος του χρόνου του στο σπίτι του στο Αρσουφ του Ισραήλ, που βρίσκεται βόρεια από την παραλιακή πόλη Χερτζίλια και είναι γνωστό για τα πανάκριβα ακίνητα εκεί. Εχει σπίτι και στη Γενεύη – Ελβετία και ένα γιοτ, το οποίο κατά κανόνα βρίσκεται ελλιμενισμένο στη Νότια Γαλλία.