Η τηλεργασία φέρνει τα πάνω-κάτω στις δημόσιες υπηρεσίες.

«Διήμερο ΟΟΣΑ» ήταν η προηγούμενη Τρίτη και Τετάρτη για τον Κυριάκο Πιερρακάκη, ο οποίος είχε την προεδρία της 9ης Συνόδου του Global Strategy Group του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Επηρεασμένο από τις νέες συνθήκες που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός, το θέμα ήταν «Η νέα γεωγραφία της τηλεργασίας: πρόοδος ή επανάσταση».

Από Παρίσι… βιντεοκλήση

Πάμε λίγους μήνες πίσω, στον Απρίλιο του 2021: το Συμβούλιο του ΟΟΣΑ ορίζει τον Κυριάκο Πιερρακάκη ως Πρόεδρο του Global Strategy Group, ενός θεσμικού οργάνου που έχει ως αποστολή να προετοιμάζει το έδαφος των ετήσιων Υπουργικών Συνόδων του Οργανισμού. Η αποστολή του, όμως, δεν είναι «γραφειοκρατική»: στην πραγματικότητα, οι Σύνοδοι του Global Strategy Group αποτελούν ένα event όπου οι αντιπροσωπείες μπορούν να συζητούν πολύ πιο ελεύθερα και δημιουργικά ζητήματα σχετικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την επίδρασή του στην αγορά εργασίας, την εκπαίδευση και το περιβάλλον. Επιπροσθέτως, η προεδρία στις εργασίες ενός διεθνούς οργανισμού σημαίνει εξωστρέφεια για τη χώρα, καλύτερη τοποθέτηση στο διεθνές πεδίο και κατανόηση των όρων με τους οποίους διεξάγεται ο διάλογος στον κόσμο.

Η φετινή (ένατη) Σύνοδος είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί στο Παρίσι το διήμερο 7-8 Δεκεμβρίου. Έχοντας την ευθύνη της προεδρίας, στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης οι προετοιμασίες ήταν εντατικές, παρά τον μεγάλο φόρτο εργασίας για τις ψηφιακές υπηρεσίες που ανακοινώνονται αυτό το διάστημα. Ο κορωνοϊός, όμως, και δη η μετάλλαξη «Όμικρον», είχε άλλα σχέδια.

Η αύξηση των κρουσμάτων σε όλο τον κόσμο οδήγησε τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου τον ΟΟΣΑ στην απόφαση να προτιμήσει την ασφάλεια της διαδικτυακής διεξαγωγής. Αυτό σήμαινε νέο κύκλο, ακόμα πιο έντονων προετοιμασιών, καθώς ο σχεδιασμός είχε ανατραπεί πλήρως και οι μέρες που απέμεναν ήταν λιγοστές. Παρ’ όλα αυτά, χάρη στη συντονισμένη δουλειά του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την πολύτιμη βοήθεια της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ με επικεφαλής τον Γεώργιο Πρεβελάκη, όλα λειτούργησαν στην εντέλεια.

Πρόοδος ή επανάσταση;

«Η νέα γεωγραφία της τηλεργασίας: πρόοδος ή επανάσταση». Αυτό ήταν το θέμα της Συνόδου του Global Strategy Group και πάνω σε αυτό τοποθετήθηκαν τόσο μέλη από τις αντιπροσωπείες των κρατών – μελών, όσο και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ Mathias Cormann, αλλά και ο διακεκριμένος Γάλλος οικονομολόγος και διανοούμενος Jacques Attali. Ως Πρόεδρος του Global Strategy Group, ο Κυριάκος Πιερρακάκης είχε τον ρόλο του συντονιστή.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προσέλκυσαν οι τέσσερις ομάδες εργασίας που δημιουργήθηκαν, ώστε να προσεγγίσουν το μέλλον της τηλεργασίας μέσα από πιο εξειδικευμένα πρίσματα: την παραγωγικότητα, την απασχόληση, την εκπαίδευση και το περιβάλλον. Στην πρώτη υποενότητα είχαμε και τη δεύτερη ελληνική συμμετοχή της Συνόδου, καθώς τον ρόλο του προεδρεύοντα είχε αναλάβει ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών Λεωνίδας Χριστόπουλος. Ο κ. Χριστόπουλος ξεκίνησε την τοποθέτησή του λέγοντας πως «είναι αλήθεια ότι η κρίση της Covid -19 λειτούργησε ως “ευκαιρία” ώστε τόσο οι κυβερνήσεις, όσο και οι επιχειρήσεις να συγκεντρώσουμε σημαντικά στοιχεία αναφορικά με την τηλεργασία και τον αντίκτυπο που είχε στην παραγωγικότητα του δημόσιου, αλλά και του ιδιωτικού τομέα».

Στη συνέχεια, συμπλήρωσε ότι «ακόμα κι αν είναι πολύ νωρίς για να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα, μέσα από τα μαθήματα που πήραμε, σίγουρα έχουμε τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματα στον τομέα της τηλεργασία πολύ προσεκτικά, χτίζοντας μια νέα κουλτούρα».

Από το Global Strategy Group στο Forum

Πριν καλά – καλά προλάβει να αποσυνδεθεί από την τηλεδιάσκεψη του Global Strategy Group, ο Κυριάκος Πιερρακάκης έπρεπε να συνδεθεί στο επόμενο event του ΟΟΣΑ. Αυτή τη φορά επρόκειτο για την εκδήλωση στο πλαίσιο του Forum του Οργανισμού με θέμα «Η νέα γεωγραφία της εργασίας: από το σπίτι, κοντά στο σπίτι και πέρα από αυτό».

Στο υλικό της εκδήλωσης αναφέρεται η πρόοδος που καταγράφει η χώρα στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα περιγράφεται ως μια από τις πρώτες χώρες που μετατρέπονται σε προορισμό ψηφιακής καινοτομίας. Γίνεται, επίσης, αναφορά στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού, η οποία περιλαμβάνει περισσότερα από 400 (εκ των οποίων τα 145 ήδη σε στάδιο υλοποίησης) έργα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.

«Ο πολίτης στον πυρήνα»

Στην ομιλία του ο Κυριάκος Πιερρακάκης χρησιμοποίησε πολλά από τα πορίσματα του Global Strategy Group. «Η τηλεργασία είναι μέρος μιας ευρύτερης ατζέντας, της ατζέντας του ψηφιακού μετασχηματισμού» σημείωσε ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, για να συμπληρώσει ότι «πρέπει να επανασχεδιάζουμε τις δημόσιες υπηρεσίες, όπως κάναμε με το πρόγραμμα εμβολιασμού, που είχε τον πολίτη στον πυρήνα».

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Πιερρακάκη, «τα διλήμματα είναι ξεκάθαρα, γιατί στο τέλος της ημέρας θα πρέπει να υπηρετούμε την ενδυνάμωση των πολιτών». Για τον λόγο αυτό, συνέχισε, είναι ανάγκη «να συγκεντρώσουμε τις πιο θετικές πτυχές αυτής της τεχνολογικής εξέλιξης, περιορίζοντας τις πιθανές αρνητικές».

Όπως ξεκαθάρισε ο Υπουργός, «η τεχνολογία από μόνη της είναι ουδέτερη, αλλά ο τρόπος που αναπτύσσουμε την τεχνολογία δεν είναι ουδέτερος και αυτό ακριβώς συζητάμε: τον αντίκτυπο της τηλεργασίας στην απασχόληση εργασίας και τον αντίκτυπο στις αναδυόμενες ανισότητες όπως οι γεωγραφικές ανισότητες, οι ανισότητες μεταξύ των φύλων, οι ανισότητες σε θέματα εκπαίδευσης».

Πηγή fantomas.gr