Η οικονομία καταρρέει και ο Ερντογάν αυτοθαυμάζεται για την Αγιά Σοφιά

Την ώρα που οι Τούρκοι ανεβαίνουν τον γολγοθά της ακρίβειας και καλούνται να πληρώσουν 40% ακριβότερο -στις 3,5 λίρες- ακόμη και το κουλούρι που μαζί με το τσάι θεωρείται το εθνικό πρόγευμα τους, ο Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να τους «χορτάσει» με επικοινωνιακά σώου και επίδειξη εθνικιστικής μεγαλομανίας.

Σφήνα στις δηλώσεις των πολιτών που διαμαρτύρονται για τις τιμές των προϊόντων που είναι πλέον απαγορευτικές με τον επίσημο πληθωρισμό να φτάνει το 20% και τον ανεπίσημο το 40%, παίζει σποτ που διαφημίζει τα «επιτεύγματα» της κυβέρνησης Ερντογάν ανάμεσα στα οποία είναι η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, το νεόκτιστο πολιτιστικό κέντρο Ατατούρκ, το εθνικό άρμα και το εθνικό ελικόπτερο, η ανακάλυψη φυσικού αερίου, το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο για κοινή ΑΟΖ των δύο χωρών, συμφωνίες με το ψευδοκράτος του Τατάρ κλπ.

Το κρέας αποτελεί είδος πολυτελείας για τα τουρκικά νοικοκυριά. Αγοράζουν ακόμη και κόκκαλα. Από τις αρχές του χρόνου οι Τούρκοι έχουν χάσει το 68% των αποταμιεύσεων τους από την υποτίμηση της τουρκικής λίρας. Η κατάσταση είναι απελπιστική.

«Ο Ταγίπ Ερντογάν όσα είπε χθες τα λέει και σήμερα, όλη η υφήλιος γνωρίζει πως με ενοχλούν τα υψηλά επιτόκια δεν ήμουν ποτέ υπέρ των επιτοκίων, ούτε χθες, ούτε σήμερα, ούτε θα είμαι ποτέ υπέρ των επιτοκίων» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος όταν διακεκριμένοι οικονομολόγοι τον συμβουλεύουν να αυξήσει τα επιτόκια.

«Γαλάζια» Μεσόγειος

«Με την απόκτηση του τέταρτου γεωτρύπανου θα διαθέτουμε τέσσερα γεωτρύπανα και δύο σκάφη σεισμογραφικών ερευνών» δήλωσε στη Βουλή ο κ.Ερντογάν σε μια προσπάθεια τόνωσης του καταρρακωμένου ηθικού του λαού του. «Με αυτά θα κάνουμε πιο πυκνές εργασίες και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στη Μαύρη Θάλασσα αλλά κυρίως στη Μεσόγειο, την οποίαν ας την αποκαλέσουμε «γαλάζια θάλασσα» συνέχισε παραπέμποντας στα περί «γαλάζιας πατρίδας». «Βέβαια αυτό ενοχλεί κάποιους σε σοβαρό βαθμό» τόνισε.

Παναγιωτόπουλος: «Επικίνδυνη η Τουρκία»

Η Αθήνα παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στην Τουρκία. Η οικονομική κατρακύλα επιτείνει την αστάθεια. Την ίδια στιγμή η πτώση της λίρας ρίχνει και τις τιμές για τον τουρισμό. Η Κεντρική Τράπεζα πούλησε σήμερα συνάλλαγμα αδειάζοντας τα κρατικά ταμεία προκειμένου να ανεβεί η λίρα και το πέτυχε. Πλήρωσε ακριβά, όμως, την μικρή ανατίμηση.

«Κάθε φορά που υπάρχει πρόβλημα εσωτερικό στην Τουρκία, ο κίνδυνος εξαγωγής της κρίσης προς την Ελλάδα είναι υπαρκτός και αυτή η εποχή δεν θα έλεγα ότι μας προβληματίζει αλλά μας κρατά σε μεγάλη εγρήγορση» δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος στην Ολγα Τρέμη στο “newsbomb”. «Η Τουρκία στριμωγμένη οικονομικά και διπλωματικά αλλά και γεωπολιτικά, θεωρείται μια Τουρκία πιο απρόβλεπτη, ίσως και επικίνδυνη».

Τους καίει η Αλεξανδρούπολη

Ενοχλημένος σφόδρα ο Ερντογάν από την πρόσφατη υπογραφή της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας που μετατρέπει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης σχεδόν σε μια δεύτερη Σούδα, είχε χαρακτηρίσει απαξιωτικά την Ελλάδα «βάση των ΗΠΑ». Η συσσώρευση στρατιωτικού εξοπλισμού που άρχισε μόλις 40 χιλιόμετρα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, προκάλεσε νέο εκνευρισμό.
Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εθνικής Αμυνας Πινάρ Καρά απαντώντας σε σχετικό ερώτημα δήλωσε ότι «οι εν λόγω αποστολές των ΗΠΑ αποτελούν δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της Επιχείρησης Atlantic Resolve και οι δραστηριότητες αυτές πραγματοποιούνται από το 2014». Η Τουρκία τις παρακολουθεί στενά όπως τόνισε.
Κι άλλο «Χαστούκι»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάϊντεν συνεχίζει να πηγαίνει μια στο καρφί και μια στο πέταλο τον Ταγίπ Ερντογάν. Δεν τον προσκάλεσε να μιλήσει στη Σύνοδο Κορυφής για τη Δημοκρατία (Summit for Democracy), η οποία θα διεξαχθεί διαδικτυακά στις 9 και 10 Δεκεμβρίου. Πρόσκληση έλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και θα μιλήσει την ερχόμενη Πέμπτη, μόλις επιστρέψει από το Σότσι όπου θα συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν, στις 8 Νοεμβρίου.

Ο αποκλεισμός της Τουρκίας δεν έχει να κάνει μόνο με την ουσία, την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στη Σύνοδο Κορυφής για τη Δημοκρατία έχουν προσκληθεί αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από 110 χώρες, ανάμεσα στις οποίες είναι και χώρες όπως το Πακιστάν, η Ουγγαρία κλπ. όπως και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου και των μη κυβερνητικών οργανώσεων. Η μη πρόσκληση στην Τουρκία ερμηνεύεται ως ένα ακόμη μήνυμα του Μπάιντεν στον Ερντογάν ότι θα τον κρατάει σε απόσταση όσο θα συνεχίζει να μην αποσύρει τους S400.

Ο Λευκός Οίκος αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην Σύνοδο για την Δημοκρατία καθώς βασικό αφήγημα της νέας αμερικανικής κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική είναι οι διεθνείς σχέσεις που βασίζονται σε κανόνες και αρχές(rules based international order): στη δημοκρατία και στα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Αναγνωρίζουμε και εκτιμούμε τη συνεργασία σας στο έργο της οικοδόμησης δημοκρατικών κοινωνιών που σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και επιτρέπουν σε όλους τους πολίτες να προοδεύσουν» αναφερόταν στην επίσημη επιστολή πρόσκλησης που απηύθυνε ο Αμερικανός πρόεδρος στον πρωθυπουργό. «Σε μια συγκυρία σημαντικών προκλήσεων και τεράστιων ευκαιριών, είναι περισσότερο σημαντικό από ποτέ οι δημοκρατίες να αποδείξουν ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των λαών μας».