Η λογική του κατευνασμού απέναντι στην Τουρκία κέρδισε- Η Ευρώπη ήδη έχασε!

Στις 15:00 ( ώρα Βρυξελλών) αναμένεται να ξεκινήσει η ειδική Σύνοδος Κορυφής, όπου θα τεθεί το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου και της τουρκικής παραβατικότητας.

Διμερείς επαφές ξεκίνησε πριν από λίγο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντησή του με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα.

Πριν από την έναρξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο κ. Μισέλ θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Εν συνεχεία ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει συνομιλίες με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε χώρο για εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία για την επίτευξη σταθερότητας και ασφάλειας σε ολόκληρη την περιοχή και να διασφαλίσουμε τον πλήρη σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών μελών της ΕΕ. Αυτό θα είναι δυνατό μόνο εάν η Τουρκία δεσμευτεί εποικοδομητικά. Όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι για να υπερασπιστούν τα νόμιμα συμφέροντα της ΕΕ και των κρατών μελών της», ανέφερε στην επιστολή του ο κ. Μισέλ.

Η στάση της Αθήνας και η “συμπαράσταση” στην Κύπρο

Η «πλήρης συμπαράσταση και στήριξη» στην επιστολή Μητσοτάκη προς Αναστασιάδη, φαίνεται να είναι «χαλαρότητα» στις κινήσεις για να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία.

Οι σχέσεις Αθήνας – Λευκωσίας φαίνεται να μην βρίσκονται στην πιο θερμή τους περίοδο αυτές τις ώρες, παρά το ό,τι η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες θα καθορίσει σε σημαντικό βαθμό την επόμενη περίοδο στις σχέσεις και των δύο χωρών με την Τουρκία και την προκλητικότητα Ερντογάν στο Αιγαίο και την νοτιοανατολική Μεσόγειο. 

Η προοπτική επανέναρξης των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας και η αποχώρηση του ORUC REIS από τις θαλάσσιες περιοχές που προσπαθεί να «γκριζάρει» η Άγκυρα, φαίνεται ότι οδηγούν την ελληνική κυβέρνηση σε μία πολύ πιο μετριοπαθή στάση όσον αφορά την επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ στην Τουρκία. Ακόμη περισσότερο, καθώς οι χειρισμοί που έγιναν με την αρχική σύνδεση των κυρώσεων με αυτές που επεδίωκε η ΕΕ κατά της Λευκορωσίας, τελικά άφησαν εκτεθειμένη την Αθήνα για τα ήξεις-αφήξεις.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης έστειλε μεν το συγχαρητήριο μήνυμα προς τον Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη για την επέτειο εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας (συμπληρώνονται φέτος 60 χρόνια), αλλά οι διατυπώσεις σε αυτό παρέμειναν… συγκρατημένες. Σημειώνει μεν ότι «Η σημερινή επέτειος είναι διαφορετική … γιορτάζεται εν μέσω συνεχών παράνομων τουρκικών ενεργειών κατά της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόσο στις Θαλάσσιες Ζώνες όσο και επί του εδάφους της Κύπρου. Η παραβατικότητα αυτή έχει περαιτέρω κλιμακωθεί με τις απειλές εποικισμού των Βαρωσίων και σφετερισμού των εκεί ελληνοκυπριακών περιουσιών κατά ευθεία παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των Αποφάσεων των ΗΕ.

Η πλήρης συμπαράσταση και στήριξη της Ελλάδας προς την Κύπρο είναι αυτονόητη», αλλά πέραν του «δεν θα αποδεχθούμε τη νομιμοποίηση τετελεσμένων», του «δεν θα φεισθούμε προσπαθειών» και της γενικόλογης αισιοδοξίας για «επικράτηση της διεθνούς νομιμότητας», δεν υπάρχει καμία σαφής αναφορά στην ανάγκη επιβολής ευρωπαϊκών κυρώσεων προς την Άγκυρα για να σταματήσει να αμφισβητεί έμπρακτα την κυριαρχία της Κύπρου στην ΑΟΖ της χρησιμοποιώντας ακόμη και στρατιωτικά μέσα.

Η Κύπρος ζητά αποφασιστική απάντηση στην Τουρκία

Όπως είναι σαφές και από τις άλλες δηλώσεις του, ο Κ. Μητσοτάκης αποφεύγει συστηματικά να ξεστομίσει τη λέξη «κυρώσεις», καθώς αυτή τη στιγμή η Αθήνα δεν θέλει την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία την επαύριο της Συνόδου, αλλά να κρέμεται ως «δαμόκλειος σπάθη» πάνω από το κεφάλι του Ερντογάν μια λίστα με «στιβαρές» κυρώσεις, οι οποίες θα επιβληθούν εάν ο Τούρκος Πρόεδρος αρχίσει πάλι τις προκλήσεις. Εναντίον της Ελλάδας…

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης, από την πλευρά του, δεν χρειάστηκε τόσα πολλά λόγια για να πει στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τι έχει ανάγκη η Κύπρος… εδώ και τώρα: Στην συνάντηση με τον Σαρλ Μισέλ, ξεκαθάρισε ότι από την Σύνοδο Κορυφής, η Λευκωσία ζητά «μία ενωμένη, σταθερή και αποφασιστική απάντηση στις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ», όπως ανέφερε στον λογαριασμό του στο twitter.

Δυστυχώς η Τουρκία ήδη κέρδισε την Σύνοδο!

Εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου, η σημερινή σύνοδος κορυφής με θέμα την τουρκική προκλητικότητα, θα είναι ένα μεγάλο φιάσκο για την Αθήνα και μια μεγάλη νίκη για την Άγκυρα.

Παρά το γεγονός πως η Τουρκία “έδειξε τα δόντια της” απέναντι σε δυο ευρωπαϊκές δυνάμεις, με το Γιαβούζ να στραγγαλίζει την κυπριακή ΑΟΖ και το Oruc Reis να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, η Ευρώπη δεν έδειξε να συγκινείται.

Δυστυχώς, για ακόμα μια φορά, η στρατηγική του κατευνασμού απέναντι στην Άγκυρα θα κυριαρχήσει, οι κυρώσεις θα παραπεμφθούν στις καλένδες και οι συστάσεις απέναντι στον Ερντογάν θα είναι το ευρωπαϊκό μέτρο απέναντι στην Άγκυρα.