Η Ελλάδα αποκτά 16 πυραύλους Exocet – Τι περιλαμβάνει η συμφωνία Δένδια και Λεκορνί

Υπεγράφη κατά τη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Γάλλο ομόλογό του Σεμπαστιάν Λεκορνί η σύμβαση για την αγορά 16 πυραύλων Exocet MM-40 Block 3C.

H αγορά είχε λάβει το «πράσινο φως» από τη Βουλή τον περασμένο Δεκέμβριο.

Οι πυραυλάκατοι τύπου Super Vita, κλάσης Ρουσσέν, χρησιμοποιούν ήδη πυραύλους Exocet Block 2 και Block 3, με τη διαφορά ανάμεσα στις δύο εκδόσεις να είναι «χαοτική».

Οι Exocet Block 3 διαθέτουν βεληνεκές που φτάνει τα 200 χιλιόμετρα (μεγαλύτερο από 100 ναυτικά μίλια) ενώ οι Block 2 μόλις 70 χιλιόμετρα. Ακόμη, οι Block 3 μπορούν να πλήξουν παράκτιους στόχους, όπως ναυτικές εγκαταστάσεις ή στρατηγικές υποδομές, δυνατότητα που οι παλαιότεροι Exocet δεν διαθέτουν.

Οι MM-40 Block 3C είναι ακόμη πιο εξελιγμένοι, πιο ανθεκτικοί σε συστήματα ηλεκτρονικών παρεμβολών και χρησιμοποιούν πιο σύγχρονο σύστημα εντοπισμού στόχου. Πρόκειται για έκδοση η οποία τέθηκε σε υπηρεσία από το γαλλικό ναυτικό μόλις τον Σεπτέμβριο του 2023.

Με πυραύλους Exocet θα εξοπλιστούν και οι νέες φρεγάτες Belharra του Στόλου, οι οποίες εκτός από ισχυρή αντιαεροπορική άμυνα, θα διαθέτουν και σημαντικές δυνατότητες κατά στόχων επιφανείας.

Ο γαλλικός πύραυλος είναι αρκετά «δημοφιλής» στο ελληνικό οπλοστάσιο, καθώς η Πολεμική Αεροπορία χρησιμοποιεί εδώ και αρκετά χρόνια την αερομεταφερόμενη εκδοχή του, τον ΑΜ-39, ο οποίος αγοράστηκε για τα Mirage 2000 EGM/BGM και εξοπλίζει πλέον τα νέα Rafale.

Η Ελλάδα δεν απειλεί, αλλά απειλείται διαρκώς, ενώ αναφερόμενος o κ. Δένδιας στο ReAarm και στη συνεργασία των ευρωπαϊκών χωρών που αφορούν την αμυντική βιομηχανία, σημείωσε ότι δεν μπορεί να υπάρχουν χώρες ή χώρος για χώρες για κράτη τα οποία δεν συμμερίζονται το διεθνές δίκαιο και είναι ταραξίες σε μία περιοχή.

Ο Γάλλος υπουργός σημείωσε ότι οι θαλάσσιες οδοί, όλο το τελευταίο διάστημα, παρουσιάζουν μία έκνομη δραστηριότητα και αυτό είναι κάτι το οποίο κανείς δεν μπορεί να το ανεχθεί και πρέπει να λάβουμε όλα τα μέτρα ασφαλείας. Αυτό δείχνει και η ισχυρή παρουσία της Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο, μία θαλάσσια περιοχή που η Γαλλία θέλει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Μάλιστα σε ό, τι αφορά την αμυντική βιομηχανία ανέφερε ότι ήδη υπάρχει κατατεθειμένη πρόταση από την γαλλική πλευρά, για επιπλέον φρεγάτες Belharra να κατασκευαστούν στην Ελλάδα με μία συμμετοχή άνω του 40%.

Μάλιστα ο κ. Λεκορνί είπε ότι θα δώσει εντολή στην κατασκευάστρια εταιρεία να διευρύνει τις σχέσεις της στην Ελλάδα και να υπάρχει κάποιος ο οποίος να συνομιλεί μαζί τους, ενώ έκανε λόγο και για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.