Ελληνική δύναμη πυρός στα 250 μέτρα κάτω από τη θάλασσα

Iσως οι περισσότεροι να μην το γνωρίζετε, αλλά η δύναμη πυρός της Ελλάδας στα 250 μέτρα κάτω από τη θάλασσα, αυξάνεται ώστε να παραμείνει κυρίαρχη στην περιοχή. Πρώτα τα στελθ υποβρύχια, τύπου 214 «Παπανικολής», τα οποία έχει αποκτήσει το Πολεμικό Ναυτικό και οι δυνατότητές τους καθώς και η ισχύς τους φάνηκαν στο πεδίο κατά τη διάρκεια της κρίσης με το Oruc Reis. Εν συνεχεία, τα drones υποβρύχια που ετοιμάζονται από τις Ένοπλες Δυνάμεις, όπως και οι νέες τορπίλες που έχουν εφοδιαστεί, και σήμερα ο εκσυγχρονισμός, στα 20 χρόνια ζωής τους και των τεσσάρων υποβρυχίων τύπου 209/1100 (δηλαδή τύπου «Γλαύκος»).

Το ένα («Τρίτων») πάει Γερμανία (στα ναυπηγεία Κιέλου) και τα άλλα τρία («Πρωτεύς», «Γλαύκος» και «Νηρεύς») ο εκσυγχρονισμός τους γίνεται στο Ναύσταθμο Σαλαμίνος (πρώτη φορά σε ελληνική ναυτική βάση γίνεται εκσυγχρονισμός υποβρυχίων). Μαθαίνω λοιπόν ότι αποτελούσε όρο των Γερμανών για την ολοκλήρωση των εργασιών το ταξίδι στη Γερμανία για την πραγματοποίηση δοκιμών σε ειδικό χώρο των ναυπηγείων του Κιέλου. Να σκεφτείτε ότι όταν πήγαν στην Γερμανία με την σειρά και τα τρία υποβρύχια που εκσυγχρονίστηκαν στην Ελλάδα, οι Γερμανοί έμειναν άφωνοι από το επίπεδο των εργασιών.

Όταν λέμε όμως εκσυγχρονισμό υποβρυχίων τι ακριβώς εννοούμε; Πρόκειται για αντικατάσταση παλαιότερων συστημάτων με άλλα πιο σύγχρονα και αναβάθμιση των δυνατοτήτων τους ειδικά στα όπλα. Τέλος, θα πρέπει να θυμίσω στους νεότερους ότι τα τέσσερα αυτά υποβρύχια έγιναν ο φόβος και ο τρόμος των αντιπάλων (και κυρίως των γειτόνων) στις ελληνικές θάλασσες, αλλά και στη Μεσόγειο, για τουλάχιστον δύο δεκαετίες. Αυτό αποδεικνύει ότι οι εκσυγχρονισμοί είναι αναγκαίοι, δίνοντας ποιοτική παράταση ζωής στις υφιστάμενες μονάδες.

Πηγη: ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣ