Δένδιας: Κάνουμε προσπάθειες για νέες αυξήσεις στους μισθούς των Ενόπλων Δυνάμεων

Στο νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα με ορίζοντα 20ετίας, τη Νέα Δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και τις γεωπολιτικές εξελίξεις αναφέρθηκε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, από το 10ο Φόρουμ των Δελφών.

Ερωτηθείς για τη δεύτερη προεδρική θητεία του Ντόναλντ Τραμπ, ο κ. Δένδιας εκτίμησε πως «είναι μια εποχή στην οποία πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι, προσεκτικοί και να ανοίγουμε διαρκώς διαύλους επικοινωνίας», υπενθυμίζοντας με νόημα ότι «η Αλεξανδρούπολη μπήκε στον χάρτη» στη διάρκεια της πρώτης διοίκησης του Αμερικανού Προέδρου. «Έχω την ελπίδα ότι αυτό θα συμβεί και με τη δεύτερη διοίκηση Τραμπ» σχολίασε ο κ. Δένδιας, προσθέτοντας πως «είναι φανερό ότι υπάρχει ένας συγκεντρωτισμός στην κορυφή αυτή τη στιγμή».

Ως προς τη χθεσινή, εξάωρη συνεδρίαση στη Βουλή για το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα, στη διάρκεια της οποίας υπήρξαν αντιδράσεις από πλευράς της αντιπολίτευσης, ο κ. Δένδιας απάντησε πως «πάντα ό,τι φαίνεται στις κάμερες δεν είναι αλήθεια. Τέθηκε ένα διαδικαστικό θέμα από την αντιπολίτευση στην αρχή και είναι κατανοητό, γιατί είναι μια πρωτόγνωρη διαδικασία», για να προσθέσει πως «όταν έκλεισαν οι κάμερες, 2 κόμματα ψήφισαν υπέρ τους σχεδιασμού και με εξαίρεση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος που ιστορικά ψηφίζει αρνητικά, πάντοτε έστω και για το τελευταίο ευρώ της αμυντικής δαπάνης, όλα τα κόμματα επιφυλάχθηκαν».

Ως προς το νέο αμυντικό δόγμα της χώρας, την «Ασπίδα του Αχιλλέα», η κοινή αντίληψη πως «τη θάλασσα την προστάτευε ο στόλος, τον αέρα, τον προστάτευε η αεροπορία και τη στεριά την προστάτευε ο στρατός χοντρά. Αυτό ήταν αυτό που φαίνεται απολύτως λογικό πια. Δεν είναι έτσι» περιέγραψε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κάνοντας λόγο για μια νέα «ολιστική προσέγγιση που εντάσσει όλες τις αμυντικές μας δυνατότητες». Σύμφωνα με τον κ. Δένδια, η «Ασπίδα του Αχιλλέα» «κλείνει αμυντικά ολόκληρη την επικράτειά μας και τα παραδοσιακά μας συστήματα, δηλαδή τα πλοία μας, ιδίως τα καινούργια μας τις φρεγάτες που έρχονται τα υποβρύχιά μας που θα αποκτηθούν». Ως προς τις νέες αμυντικές δυνατότητες, το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα «ο σχεδιασμός μας είναι υπερεπαρκής» παρατήρησε ο κ. Δένδιας, επισημαίνοντας ότι ο ίδιος θεωρεί ως «υπαρκτή» πιθανή απειλή της Ελλάδας, που δεν είναι «στο πλαίσιο του φανταστικού ή στο πλαίσιο της κινδυνολογίας».

Αναφορικά με το νέο μισθολόγιο στις Ένοπλες Δυνάμεις, ο ίδιος εστίασε στο «καινούργιο πρότυπο πάνω στο οποίο βασίστηκαν αυτές οι αυξήσεις», καθώς αυτές επιτεύχθηκαν «από εξοικονόμηση, από περικοπές», καθώς «χρειαζόμαστε ένα εξορθολογισμένο προσωπικό με μια συγκεκριμένη πυραμίδα, η οποία δεν θα είναι γεμάτη στρατηγούς ταξιάρχου και συνταγματάρχες. Και επίσης χρειαζόμαστε λιγότερα στρατόπεδα. Δεν χρειάζεται η Ελλάδα 850 στρατόπεδα», πρόσθεσε. Μάλιστα, αποκάλυψε πως από το κλείσιμο στρατοπέδων μηνιαία οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις εξοικονόμησαν 130.316 εργατοώρες.