«Δεν αφήνουμε αναπάντητη καμία τουρκική πρόκληση και δεν θα αφήσουμε ποτέ στο μέλλον», υπογράμμισε ο Νίκος Δένδιας μιλώντας σε κυριακάτικο έντυπο και αναγνώρισε πως « βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή σε διάρκεια αλλά και διάχυση, τουρκική προκλητικότητα».
« Για κάθε παράνομη ενέργεια της τουρκικής πλευράς, προβαίνουμε σε αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας, και παράλληλα ενημερώνουμε τους εταίρους μας, καθώς και τους Διεθνείς Οργανισμούς, όπως η ΕΕ, ο ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ. Δεν αφήνουμε αναπάντητη καμία τουρκική πρόκληση και δεν θα αφήσουμε ποτέ στο μέλλον. Δεν αντιδράμε απλά όμως. Παίρνουμε πρωτοβουλίες, δημιουργούμε πλέγματα σχέσεων με άλλες χώρες, οι οποίες βλάπτονται επίσης από τον τουρκικό επεκτατισμό. Έχουμε ξεκινήσει μια εκστρατεία απομυθοποίησης της εικόνας της Τουρκίας ως ενός δυτικόστροφου εταίρου. Προβάλλουμε σε όλους την εικόνα της πραγματικής σημερινής Τουρκίας. Μιας χώρας με νεο-οθωμανικές διαθέσεις, η οποία θέλει να επιβάλει την βούλησή της στην περιοχή και παράλληλα μια χώρα που υποστηρίζει ακραίες ισλαμιστικές οργανώσεις. Αλλά, στις τουρκικές προκλήσεις, απαντάμε με σύνεση. Δεν πέφτουμε στην παγίδα που μας στήνει η Τουρκία. Δεν επιθυμούμε την στρατικοποίηση της αντιπαράθεσης, ούτε είμαστε εμείς που θα ανεβάσουμε το επίπεδο της έντασης κατακόρυφα», εξήγησε ο κ. Δένδιας στο Πρώτο Θέμα.
Διευκρίνισε πάντως πως αυτό«δεν θα πρέπει να ερμηνεύεται ως ανοχή. Θα αντιδρούμε πάντα, σε αναλογία των εκάστοτε προκλήσεων».
Σε σχέση με την καθυστέρηση στην επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο σημείωσε: «Ήδη από τις 26 Αυγούστου ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής την απόφαση της κυβέρνησης για επέκταση των χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο. Πρέπει, ωστόσο, να προηγηθούν το κλείσιμο των κόλπων και η χάραξη ευθειών γραμμών βάσης. Τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα έχουν ετοιμαστεί και έχουν ήδη κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Το επόμενο βήμα θα είναι η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, όπως ορίζει το Σύνταγμα. Η υλοποίηση αυτής της απόφασης της κυβέρνησης δείχνει για μια ακόμα φορά τη συνέπεια της χώρας μας έναντι των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και ειδικότερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, το οποίο υπογραμμίζει το αναφαίρετο δικαίωμα για μονομερή επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια».
Ερωτηθείς αν σχεδιάζεται από την κυβέρνηση μερική επέκταση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια στην θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης σχολίασε: «Όπως ανέφερα ήδη, η Ελλάδα διατηρεί το αναφαίρετο δικαίωμα μονομερούς επέκτασης των χωρικών της υδάτων από τα 6 στα 12 ν.μ. με βάση της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Έχει ήδη αποφασισθεί η επέκταση στο Ιόνιο και στο Υπουργείο Εξωτερικών επεξεργαζόμαστε τα επόμενα σχετικά βήματα. Είναι σαφές ότι το ίδιο αποκλειστικό μας δικαίωμα ως παράκτιου κράτους υφίσταται και για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας και θα ασκηθεί όποτε κριθεί σκόπιμο, με βάση τον συνολικό στρατηγικό σχεδιασμό της».
Αναφερόμενος στο εμπάργκο όπλων στην Τουρκία και το πως το αντιμετωπίζει το Βερολίνο ο κ. Δένδιας σημείωσε: «Ένα από τα βασικά ζητήματα που έθεσα στο σύνολο των συνομιλητών μου στο Βερολίνο πριν από λίγες ημέρες, αρχής γενομένης από τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο Φράνκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, ήταν ακριβώς το ζήτημα της παράδοσης των υποβρυχίων Τ-214 από τη Γερμανία στην Τουρκία. Τόνισα επανειλημμένα ότι στην περίπτωση αυτή θα αλλάξει η ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή και υπογράμμισα ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας να εξοπλίζει με προηγμένα οπλικά συστήματα μια χώρα με αναθεωρητικές βλέψεις, η οποία ενδέχεται να χρησιμοποιήσει τα όπλα αυτά για να απειλήσει Κράτη Μέλη της ΕΕ – και στην περίπτωση της χώρας μας, και Σύμμαχο του ΝΑΤΟ. Δεν ανέμενα από τις συνομιλίες αυτές κάποιο άμεσο αποτέλεσμα. Όμως, επέστρεψα ικανοποιημένος γιατί τα επιχειρήματα που ανέπτυξα στους Γερμανούς συνομιλητές μου έγιναν δεκτά με κατανόηση και δημιούργησαν έντονο προβληματισμό. Ορισμένοι, μάλιστα, εκφράστηκαν ανοιχτά υπέρ της επιβολής άμεσου εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας και υπογράμμισαν ότι θα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να επιβληθεί. Η προσπάθεια αυτή είναι προσπάθεια μακράς πνοής».