Γιατί και ο Μακρόν έβαλε “νερό στο κρασί” του με τον Ερντογάν – Το παρασκήνιο με Τσαβούσογλου και Λεντριάν

Λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής και το ενδεχόμενο κυρώσεων στην Τουρκία, ο Ερντογάν και η τουρκική διπλωματία έκαναν κάποια βήματα προσέγγισης, ιδιαίτερα της Γαλλίας, η οποία δια του Μακρόν ήταν ένθερμη υποστηρικτής του να επιβληθούν κυρώσεις, κάτι τελικά που δεν έγινε και η μπάλα πήγε παρακάτω…

Γιατί συνέβη αυτό όμως; Στο παρασκήνιο παίχτηκε ένα θρίλερ για να “μαλακώσει” ο Εμανουέλ Μακρόν. Την Τρίτη τα μεσάνυχτα χτύπησε το τηλέφωνο του υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας και ο Τσαβούσογλου συνομίλησε με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Ιβ Λεντριάν. Το τί ειπώθηκε είναι άγνωστο, αλλά εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι οι δύο άνδρες κάπου τα “βρήκαν”. 

Έτσι και χθες, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, η θέση της Ελλάδας και της Κύπρου αποδυναμώθηκε από την διαφαινόμενη απροθυμία της Γαλλίας να επιμείνει σε πιο ουσιαστικά μέτρα, ενώ και η Αυστρία φάνηκε να επαναπαύεται με τις χλιαρές διατυπώσεις των αρχικών προσχεδίων.

Ταυτόχρονα το γνωστό μπλοκ Βερολίνου-Ρώμης-Μαδρίτης επέμενε στη γραμμή της αναβολής σοβαρών αποφάσεων – με τους Ιταλούς ιδιαίτερα αρνητικούς στην προοπτική νέων κυρώσεων κατά της Άγκυρας. 

Όμως σημαντικός λόγος για την μή απόφαση της Ευρώπης έπαιξε και η προσχηματική αποχώρηση του Ορούτς Ρέις, λίγα 24ωρα πριν τη Σύνοδο. Και έτσι στο κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφερόταν χαρακτηριστικά:  «Οι τουρκικές μονομερείς και προκλητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζονται, συμπεριλαμβανομένης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταγράφει την αποχώρηση του πλοίου Ορούτς Ρέις και επιμένει στη συνέχιση της αποκλιμάκωσης για την επανέναρξη και την ομαλή συνέχιση των απευθείας διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας».

Δεν ήταν όμως μόνο αυτά. Το “χεράκι” του έβαλε και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ο οποίος τις προηγούμενες μέρες έλεγε ότι “η Τουρκία είναι σημαντική σύμμαχό μας, έχει συμβάλει στην αντιμετώπιση του ISIS, φιλοξενεί 4 εκατομμύρια πρόσφυγες..¨.

Όπως είπε ο Στόλτενμπεργκ πολλά κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ ανησυχούν για τις πράξεις της Τουρκίας, αλλά η χώρα συνεχίζει και αποτελεί σημαντικό εταίρο της συμμαχίας, απευθυνόμενος σε διαδικτυακή εκδήλωση του Politico.

«Η Τουρκία είναι σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Ξέρω ότι υπάρχουν ανησυχίες για διαφορετικά θέματα από κάποιες χώρες και εγώ έχω εκφράσει τις ανησυχίες μου για τους S-400, για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Συρία. Και τις εξέφρασα και στην Άγκυρα, όταν την επισκέφθηκα» δήλωσε συγκεκριμένα ο γενικός γραμματέας.

«Όμως η Τουρκία είναι σημαντική. Συνορεύει με τη Συρία και έχει συμβάλει στην αντιμετώπιση του ISIS, των τζιχαντιστών. Επίσης, φιλοξενεί 4 εκατομμύρια πρόσφυγες, το μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων παγκοσμίως», πρόσθεσε.

«Πρέπει να βρεθεί μια ισορροπία μεταξύ των ανησυχιών, αλλά και του να παραμείνουμε μαζί. Αυτό προσπαθώ να κάνω, να δώσω μια θετική προσέγγιση, όπως έκανα στην Ανατολική Μεσόγειο με τον μηχανισμό αποκλιμάκωσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, που κατάφερε να ακυρώσει ναυτικές ασκήσεις και να περιορίσει τον κίνδυνο περιστατικών και ατυχημάτων. Η διαμεσολάβηση του ΝΑΤΟ δε λύνει το πρόβλημα, αλλά βοηθά στο άνοιγμα του δρόμου για τις πολιτικές διαπραγματεύσεις», κατέληξε o Γενς Στόλτεμπεργκ.

Και έτσι φτάσαμε στη χθεσινή “απόφαση” για… αποφάσεις εναντίον της Τουρκίας και βλέπουμε: Δηλαδή, όπως έλεγαν έμπειροι διπλωμάτες, μπορεί κάποιος να πάρει ένα ερευνητικό σκάφος, ένα γεωτρύπανο, να πάει στα νερά της Ιταλίας ή της Γαλλίας να κάνει γεωτρήσεις και η Ευρώπη να λέει ότι “θα δούμε”, “θα εξετάσουμε στην επόμενη Σύνοδο” κλπ! 

Σε αυτό το μήκος κύματος και η δήλωση του Γερμανού ΥΠΕΞ, μετά τη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες που είπε πως “ως αρχή πιστεύουμε πως η ΕΕ είναι υποχρεωμένη να διατηρήσει το διάλογο με την Τουρκία”.

Ο Μάας ανέφερε πως επιδίωξαν να υπάρξει συμφιλίωση μεταξύ Ελλάδας Κύπρου και Τουρκίας Αλλά αυτό όπως είπε δεν επιτεύχθηκε : “Το θέμα της Τουρκίας θα εξεταστεί στην σύνοδο ηγετών της ΕΕ. Εκεί θα συζητηθεί το τι συνέπειες Θα υπάρξουν για τη συμπεριφορά της Τουρκίας”.

Ο Μάας τόνισε πως ως ΕΕ, επιθυμούν να διασφαλιστεί ομοφωνία στην αντίδραση απέναντι στα βήματα που κάνει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο

Όπως γράφει και το Politico ορισμένοι διπλωμάτες δήλωσαν ότι η ΕΕ προσπάθησε να επιτύχει μια ισορροπία με την Άγκυρα – μέλος του ΝΑΤΟ και  βασικό σύμμαχο στο μεταναστευτικό  – χρησιμοποιώντας  «καρότο και μαστίγιο».

Και αναφέρουν ως χαρακτηριστικό παράδειγμα πως, στο τελικό κείμενο δεν περιέχεται αναφορά στο ελληνικό αίτημα για εμπάργκο όπλων από τους Ευρωπαίους προς την Τουρκία ενώ στην πραγματικότητας δεν υπάρχει άμεση απόφαση για επιβολή περισσότερων κυρώσεων.

Και αν στο μεταξύ βγει και πάλι το Όρουτς Ρέις ή το “Μπάρμπαρος” στο Αιγαίο και την Ανατολή Μεσόγειο πάλι για έρευνες οι Ευρωπαίοι, δυστυχώς, θα σφυρίζει αδιάφορά και θα αφήνει τον Ερντογάν στην ησυχία του να κάνει παρελάσεις με του στρατό του σε ένα άλλο κράτος όπως έκανε και χθες στο Αζερμπαϊτζάν για τη νίκη τους στο Ναγκόρνο Καραμπάχ…