Αρχίζουν οι διερευνητικές Ελλάδας-Τουρκίας χωρίς σαφή ατζέντα

Γράφει ο Σπύρος Σουρμελίδης

Τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να ξεκινήσουν οι συναντήσεις για τις διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, πριν από την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπου το κυρίως θέμα είναι η Τουρκία , οι ενέργειες της στην Ανατολική Μεσόγειο. Η καγκελάριος Μέρκελ έχει καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για την έναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου, ώστε να μην υπάρχει λόγος να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία για τις πειρατικές ενέργειες τόσο σε βάρος της  Κύπρο όσο και σε βάρος της Ελλάδας. Υπάρχει βεβαίως και το ενδεχόμενο οι διερευνητικές να αρχίσουν πρακτικά αμέσως  μετά την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (24-25.9). . Είναι ορατό όμως ότι τόσο το Βερολίνο όσο και η Ουάσιγκτον συμφωνούν ότι πρέπει να ξεκινήσει ο διάλογος, αφού κανείς δεν θέλει να επιβληθούν κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

Το πεδίο και για την Ελλάδα και για την Κύπρο είναι επικίνδυνο αν δεν είναι ναρκοθετημένο.  Λίγοι γνωρίζουν ποια ακριβώς  θα είναι τα θέματα τα οποία θα συζητήσουν Έλληνες και τούρκοι.  Η Άγκυρα πιέζει για μια πολύ βαριά ατζέντα στην οποία περιλαμβάνεται και η αποστρατικοποίηση ελληνικών νησιών ακόμα και η ελληνική κυριαρχία πάνω σε ορισμένα νησιά (γκρίζες ζώνες), εκτός φυσικά από το θέμα της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών. Μεταξύ των οποίων  όμως είναι και το εύρος των ελληνικών χωρικών υδάτων (6 -12 νμ) και του ελληνικού εναέριου χώρου (10-12 νμ).

 Όλες οι δηλώσεις , των Ελλήνων και των τούρκων, όπως και των ευρωπαίων αξιωματούχων, δείχνουν ότι είμαστε κοντά στις διερευνητικές συνομιλίες. Το ερώτημα όμως είναι ποια θα είναι τελικώς τα θέματα του διαλόγου. Ο Ερντογάν επιμένει ότι στο τραπέζι πρέπει να είναι η αποστρατικοποίηση του Καστελόριζου. Εξέφρασε μάλιστα εμμέσως την άρνηση του να συναντηθεί με τον Κ. Μητσοτάκη γιατί «δεν έχει νόημα  η συζήτηση αν η Ελλάδα εμμένει στο θέμα του Καστελόριζου». Πλέον και στην ελληνική κυβέρνηση επικρατεί προβληματισμός, αφού  έμπειροι διπλωμάτες, εκφράζουν την ανησυχία τους για την πορεία των πραγμάτων. Ο «ανοικτός διάλογος» δεν είναι κάτι που υπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα , ενώ υπάρχει και το μέγα ζήτημα της στήριξης της Κύπρου.

Τα τελευταία 24ωρα επικρατεί οργιώδης κινητικότητα κυρίως από την γερμανική καγκελαρία για την προετοιμασία του διαλόγου, ο οποίος επρόκειτο να ξεκινήσει στα τέλη Αυγούστου, και ο οποίος αναβλήθηκε λόγω των τουρκικών ενεργειών. Η καγκελάριος Μέρκελ συνομίλησε με τον Ερντογάν, βρίσκεται σε επαφή με τον Κ. Μητσοτάκη όπως και με τον Ν. Αναστασιάδη. Συγχρόνως υπάρχει επικοινωνία μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και της τουρκικής Προεδρίας μέσω συμβούλων.  Φυσικά και η καγκελάριος Μέρκελ επικοινωνεί με τον Εμ. Μακρόν διότι το θέμα Τουρκία για τους ευρωπαίους δεν περιορίζεται μόνο στις ελληνοτουρκικές και τουρκοκυπριακές διαφορές. Αφορά τα όσα συμβαίνουν στην Λιβύη και στην Συρία όπως βεβαίως και απευθείας τις σχέσεις της ΕΕ και των ευρωπαϊκών κρατών με την Τουρκία. Το Παρίσι εμφανίζεται οργισμένο με την Τουρκία, γνωρίζει όμως ότι ο Ερντογάν είχε  το πράσινο φως από τον Τράμπ και την ανοχή του Βερολίνου.  Μένει να δούμε και τη στάση της Γαλλίας στην Σύνοδο Κορυφής.