Τη στιγμή που οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. αντιμετωπίζουν σοβαρή ενεργειακή κρίση, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, απειλεί ότι θα διακόψει τη ροή φυσικού αερίου εάν του επιβληθούν νέες κυρώσεις από τους Ευρωπαίους, οι οποίοι τον κατηγορούν ότι προκάλεσε τεχνητή μεταναστευτική κρίση στα σύνορα της χώρας του με την Πολωνία.
«Αν μας επιβάλουν πρόσθετες κυρώσεις, οφείλουμε να απαντήσουμε. Εμείς εξασφαλίζουμε τη θέρμανση της Ευρώπης και αυτοί μας απειλούν. Τι θα συμβεί εάν διακόψουμε τη ροή φυσικού αερίου;», δήλωσε ο Λουκασένκο, παραπέμποντας στον αγωγό που μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο προς χώρες-μέλη της Ενωσης μέσω Λευκορωσίας.
Καθώς χιλιάδες μετανάστες από τη Μέση Ανατολή έχουν εγκλωβιστεί στη μεθοριακή ζώνη ανάμεσα στη Λευκορωσία και την Πολωνία, η Ε.Ε. κατηγορεί τον Λουκασένκο ότι διεξάγει «υβριδικό πόλεμο» εργαλειοποιώντας το μεταναστευτικό και εκβιάζοντας την άρση των κυρώσεων που του επιβλήθηκαν για τις αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές του 2020. Επικαλούμενο διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες, το BBC αναφέρει ότι η Ε.Ε. προσανατολίζεται στο να επιβάλει νέες κυρώσεις στο Μινσκ την ερχόμενη Δευτέρα.
Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ, οι υπό συζήτηση κυρώσεις ενδέχεται να πλήξουν το αεροδρόμιο του Μινσκ και αεροπορικές εταιρείες που φέρονται να εμπλέκονται στη μεταφορά μεταναστών με τουριστικές βίζες από τη Μέση Ανατολή στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης. Λόγος γίνεται για την εταιρεία Belavia της Λευκορωσίας, ενδεχομένως δε και για αεροπορικές εταιρείες της Ρωσίας, της Τουρκίας και των Εμιράτων, για τις οποίες υπάρχουν υπόνοιες ότι διευκολύνουν τις μετακινήσεις μεταναστών. Οι Βρυξέλλες εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο να συμβάλουν εν μέρει στη χρηματοδότηση του φράχτη, προϋπολογισμού 400 εκατ. ευρώ, που σχεδιάζουν να ορθώσουν οι πολωνικές Αρχές στα σύνορα με τη Λευκορωσία.
Ρωσία και Τουρκία αρνούνται ότι διευκολύνουν τη μετακίνηση μεταναστών στα σύνορα Λευκορωσίας – Πολωνίας.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε ανάμειξη της χώρας του στη νέα μεταναστευτική κρίση, δήλωσε ότι η Ρωσία προσπαθεί να μεσολαβήσει για την επίλυσή της και χαρακτήρισε «παρανοϊκή» κάθε σκέψη για επιβολή κυρώσεων στην Aeroflot. Προηγουμένως, η ρωσική αεροπορική εταιρεία είχε απορρίψει τα σενάρια περί εμπλοκής της, αναφέροντας ότι δεν εκτελεί τακτικές πτήσεις από και προς το Ιράκ και τη Συρία, από όπου προέρχεται ο βασικός όγκος των μεταναστών. Σε ανάλογη διάψευση προέβη η τουρκική αεροπορική εταιρεία Turkish Airlines. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πολωνό ομόλογό του Ζμπίγκνιου Ράου, τον οποίο διαβεβαίωσε ότι η χώρα του δεν εμπλέκεται κατ’ ουδέναν τρόπο στο πρόβλημα.
Ανησυχίες στη διεθνή κοινότητα προκαλεί η έντονη στρατιωτικοποίηση της κρίσης κατά τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Το Μινσκ διαμαρτύρεται ότι το υπαρκτό μεταναστευτικό πρόβλημα δεν δικαιολογεί τη συγκέντρωση 15.000 Πολωνών στρατιωτών, που υποστηρίζονται από τεθωρακισμένα και ελικόπτερα, στα σύνορα των δύο χωρών, ενώ η Ρωσία έστειλε για δεύτερη κατά σειρά ημέρα δύο στρατηγικά βομβαρδιστικά, ικανά με μεταφέρουν πυρηνικά όπλα, σε «εκπαιδευτικές» πτήσεις πάνω από τη Λευκορωσία. Εξάλλου, η κυβέρνηση της Ουκρανίας αποφάσισε να αποστείλει 8.500 στρατιώτες και 15 ελικόπτερα για την προστασία των συνόρων της με τη Λευκορωσία. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επρόκειτο να συζητήσει χθες βράδυ, σε έκτακτη συνεδρίαση, την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.
Με ερώτηση που κατέθεσε, ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Στέλιος Κυμπουρόπουλος κάλεσε την Κομισιόν να διερευνήσει, σε συνεργασία με τη Frontex και τη Europol, «ποιες αεροπορικές εταιρείες χρησιμοποιούνται ως μεταφορικό μέσο από τη Μέση Ανατολή προς τρίτες χώρες που συνορεύουν με την Ε.Ε.».
REUTERS, ΑΠΕ