Φλώρος: Να είμαστε επίφοβοι αντίπαλοι για τους επιβουλείς μας, ελκυστικοί σύμμαχοι και εταίροι για τους φίλους μας

Με δύο φράσεις που ασφαλώς θα συζητηθούν υπογράμμισε την τοποθέτησή του στο 7ο ετήσιο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, στη συζήτηση με θέμα: «Η Ελλάδα και ο ρόλος της στην Ασφάλεια και Σταθερότητα της Μεσογείου».

«Αν δεν είμαστε στο τραπέζι συνδαιτημόνες, να συνδιαμορφώνουμε τις αποφάσεις για το μέλλον της περιοχής, θα είμαστε στο μενού. Ο κομβικός ρόλος που μας έχει δώσει η γεωγραφία είναι αδύνατο να αλλάξει» είναι η μία φράση του Αρχηγού ενώ η άλλη «Yπολογίζουμε, φροντίζουμε, είμαστε ικανοί να φέρουμε σε πέρας την αποστολή μας μόνοι μας. Καλοδεχούμενοι αν έρθουν άλλοι», δίνουν, αμφότερες, το «στίγμα» και την «επιχειρησιακή φιλοσοφία» και τρόπο σκέψης του Στρατηγού Φλώρου.

Σε άλλο σημείο της συζήτησης, στην οποία συμμετείχε και ο Καθηγητής Στρατηγικής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς Αθανάσιος Γ. Πλατιάς, με τον συντονισμό της δημοσιογράφου Βίκυς Φλέσσα, ο Αρχηγός σημείωσε επίσης ότι «Πρέπει να είμαστε επίφοβοι αντίπαλοι για τους επιβουλείς μας και ελκυστικοί σύμμαχοι και εταίροι για τους φίλους μας».

Ο Στρατηγός Φλώρος αναφέρθηκε όλως ιδιαιτέρως στις διμερείς και πολυμερείς σχέσεις που «χτίζει η χώρα μας, πάντα στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της πολιτικής ηγεσίας», όπως τόνισε, προσθέτοντας: «Αναπτύσσουμε τις καλύτερες σχέσεις με το Ισραήλ και τον Αραβικό Κόσμο και ειδικότερα με την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία». Και συμπλήρωσε: «Εκτός από τα διμερή σχήματα, βασιζόμαστε και στα τριμερή», αναφερόμενος στα σχήματα Ελλάδος – Κύπρου – Αιγύπτου, Ελλάδος – Κύπρου – Ισραήλ αλλά και Ελλάδος – Κύπρου – Ιορδανίας.

Σε άλλο σημείο της τοποθετήσεώς του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε και στις διμερείς σχέσεις της χώρας μας με ΡουμανίαΑλβανία, Δημοκρατία της «Βόρειας Μακεδονίας», Βουλγαρία και επισήμανε ότι «είμαστε προνομιακοί συνομιλητές και με τη Σερβία που δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ». Ο ίδιος διευκρίνισε ότι «η Ελλάδα είναι μια δυτική δύναμη καθώς συμμετέχουμε στην Ε.Ε., το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ, ενώ ταυτόχρονα καλούμαστε να παίξουμε ρόλο σταθεροποιητικό στην ευρύτερη περιοχή».

Τέλος, αναφερόμενος στην αποστολή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ο Αρχηγός τόνισε: «Αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων είναι η εξασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας της Ελλάδας. Έχουμε την ικανότητα να το πράξουμε και φροντίζουμε να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητά μας», ενώ χαρακτήρισε δύο τα κομβικά σημεία της Ελλάδος, τη Σούδα και την Αλεξανδρούπολη, η γεωπολιτική αξία της οποίας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αναβαθμιστεί, καθώς «μπορεί να διευκολύνει τη διέλευση στρατευμάτων όπου χρειάζεται».