Πετρέλαιο: Άλμα 17% στον μήνα – Το μεγαλύτερο για μήνα Ιανουάριο εδώ και 30 χρόνια

 

Οι ανησυχίες για την προσφορά πετρελαίου, από τη μία, και η πολιτική ένταση στην Ανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, από την άλλη, θέτουν τις τιμές σε τροχιά για τα μεγαλύτερα μηνιαία κέρδη από τον Φεβρουάριο του 2021 και συνολικά τον καλύτερο Ιανουάριο των τελευταίων 30 ετών.

Το πρωί της Δευτέρας, η τιμή του μπρεντ για διακανονισμό Μαρτίου εκτινάχθηκε 1,3%, στα 91,19 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή του αργού για παράδοση Μαρτίου σημείωσε άνοδο 1,2%, στα 87,85 δολάρια το βαρέλι. Ο διεθνής δείκτης αναφοράς ενισχύθηκε κατά 1,1% και αναμένεται να κλείσει έξι εβδομάδες συνεχούς ανόδου, με τις τιμές να ανεβαίνουν στα υψηλότερα επίπεδα από το 2014.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί περίπου 17% τον Ιανουάριο. Πρόκειται για τα μεγαλύτερα μηνιαία κέρδη από τον Φεβρουάριο του 2021.

Υπενθυμίζεται ότι το γεωπολιτικό σκηνικό που έχει στηθεί στην Ουκρανία, με δεκάδες χιλιάδες ρωσικά στρατεύματα να έχουν συγκεντρωθεί κοντά στη χώρα, εγείρει ανησυχίες για ρωσική εισβολή, γεγονός που αναμένεται να διαταράξει τις ροές ενέργειας.

Στο μεταξύ, το αργό πετρέλαιο εκτινάχθηκε στα ύψη αυτόν τον μήνα καθώς οι παγκόσμιες αγορές έχουν σφίξει, με κορυφαίες τράπεζες και εταιρείες πετρελαίου να εκτιμούν ότι σύντομα το πετρέλαιο μπορεί να ξεπεράσει τα 100 δολάρια το βαρέλι.

Η άνοδος των τιμών «κατοχυρώθηκε» καθώς ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και οι σύμμαχοί του δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν πλήρως στις προγραμματισμένες αυξήσεις της παραγωγής τους τελευταίους μήνες.

Ο ΟΠΕΚ συναντιέται την Τετάρτη για να αξιολογήσει την αγορά που επηρεάζεται τόσο από το ουκρανικό ζήτημα όσο και από την ένταση στην πλούσια σε πετρέλαιο Μέσα Ανατολή, όπου τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αναχαίτισαν έναν βαλλιστικό πύραυλο που εκτοξεύτηκε από μαχητές της Υεμένης κατά τη διάρκεια επίσκεψης του προέδρου του Ισραήλ. Πρόκειται για την τρίτη επίθεση μέσα σε ένα μήνα στον οικονομικό κόμβο της Μέσης Ανατολής.

«Το ζήτημα με τη Ρωσία και την Ουκρανία είναι ο κύριος μοχλός για το πετρέλαιο σήμερα το πρωί», δήλωσε ο Suvro Sarkar, ενεργειακός αναλυτής στην DBS Bank. Εάν λάβει χώρα μια επίθεση, όλα τα εμπορεύματα θα επηρεαστούν και “θα δούμε εύκολα να παραβιάζεται το όριο των 100 δολαρίων το βαρέλι», εκτίμησε.

Την ώρα που η παγκόσμια δραστηριότητα συνεχίζει να ανακάμπτει μετά το χτύπημα που επέφερε η πανδημία του κορωνοϊού, οι αγορές προϊόντων ενισχύονται, συμπεριλαμβανομένης και της βενζίνης. Τα διυλιστήρια σε όλο τον κόσμο αποκομίζουν ισχυρά κέρδη από την παραγωγή βενζίνης, με τις προοπτικές ζήτησης να σηματοδοτούν ότι η άνοδος αυτή θα συνεχιστεί.

Οι παγκόσμιες αγορές πετρελαίου βρίσκονται σε κατάσταση backwardation (αναστροφή), όταν δηλαδή οι βραχυπρόθεσμες τιμές του πετρελαίου είναι υψηλότερες από εκείνες των συμβολαίων μακροπρόθεσμης εκπλήρωσης. Για τους επενδυτές αυτό είναι ένδειξη περαιτέρω ανόδου και όχι πτώσης των τιμών- τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον. Η διαφορά μεταξύ των δύο πλησιέστερων συμβολαίων του Δεκεμβρίου του μπρεντ ήταν 5,93 δολάρια το βαρέλι σε backwardation, από 4,12 δολάρια το βαρέλι στην αρχή του μήνα.

Το κέρδος του αργού πετρελαίου συνδυάστηκε με την άνοδο των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου στις ΗΠΑ, τα οποία αυξήθηκαν έως και 9% μετά από μια χιονοθύελλα που σάρωσε τις βορειοανατολικές ΗΠΑ το Σαββατοκύριακο, ενισχύοντας τη ζήτηση για καύσιμα.

naftemporiki.gr

Πηγή fantomas.gr