Δένδιας στην Άγκυρα: Οι προκλήσεις δεν θα μείνουν αναπάντητες

Το Κυπριακό και η τουρκική προκλητικότητα ήταν το κύριο θέμα συζήτησης των Υπουργών Εξωτερικών, Ελλάδας και Κύπρου, Νίκου Δένδια και Νίκου Χριστοδουλίδη, οι οποίοι συναντήθηκαν στην Λευκωσία στο περιθώριο του 17ου συνεδρίου του «The Economist».

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντησή τους, ο κ. Δένδιας είπε ότι η Τουρκία «προσπαθεί να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα επί του εδάφους, στην Αμμόχωστο, παραβιάζει πάλι τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, παραβιάζει την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, με ενέργειες προκλητικές και παράνομες, συνεχίζονται οι δηλώσεις, αλλά συνεχίζεται και η κατοχή».

«Η τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά, επιμένουν να συζητείται μια λύση του Κυπριακού εκτός του πλαισίου των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και της διεθνούς νομιμότητας, κάτι που δεν πρόκειται να συμβεί», τόνισε και πρόσθεσε πως «προτάσεις εκτός του πλαισίου της διεθνούς νομιμότητας δεν μπορούν να τύχουν συζήτησης».

Ο κ. Δένδιας είπε ότι η Ελλάδα θα είναι αρωγός «στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις» και να λυθεί το Κυπριακό στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

«Το όραμά μας παραμένει ένα νησί ενωμένο, απαλλαγμένο από στρατεύματα κατοχής, απαλλαγμένο από αναχρονιστικές εγγυήσεις», τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών, αναφέροντας παράλληλα ότι «θα συνεχίσουμε να καταδικάζουμε τις παράνομες τουρκικές ενέργειες».

Από την πλευρά του, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε πως Κύπρος και Ελλάδα εργάζονται «από κοινού, τόσο προς την κατεύθυνση των ΗΕ και των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας όσο και προς την κατεύθυνση της ΕΕ και των 27 κρατών μελών, για να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες, που θα επιτρέπουν την ουσιαστική επανέναρξη των συνομιλιών στην βάση του συμφωνημένου πλαισίου».

«Η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα που εκτείνεται, γενικότερα, πολυεπίπεδα στην περιοχή και όχι μόνο, αναπόφευκτα προκαλεί απογοήτευση και έλλειψη αισιοδοξίας, αλλά η προσπάθεια μας δεν τερματίζεται. Αντιθέτως, οι ενέργειές μας εντείνονται και ενισχύονται», υπογράμμισε.

Επίσης, ο κ. Δένδιας είπε ότι η παρουσία του σήμερα στη Λευκωσία έχει και ένα συμβολισμό, καθώς τον περασμένο Ιούλιο βρέθηκε στη Λευκωσία μια μέρα μετά την επέτειο της τουρκικής εισβολής και «σήμερα βρίσκομαι ξανά εδώ μια μέρα μετά την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους».

«Μια ανακήρυξη που καταδικάστηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας ως κατάφωρη παραβίαση του Χάρτη και των Θεμελιωδών Αρχών του ΟΗΕ», πρόσθεσε.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας είπε ακόμη ότι «προστίθεται καινούργιες παραβιάσεις» από την Τουρκία και «το τελευταίο η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού», προσθέτοντας ότι αυτό «συνέβη στον Έβρο πέρσι και αντιγράφεται πρόθυμα από άλλους στην περιφέρεια της Ευρώπης, οι οποίοι επίσης επιχειρούν να εκβιάσουν την ΕΕ».

Ανέφερε ότι τόσο ο κ. Χριστουδουλίδης όσο και ο ίδιος τόνισαν στους Ευρωπαίους εταίρους τους ότι «η συνέχιση της τουρκικής παραβατικότητας η οποία αντιβαίνει τις αποφάσεις του Συμβουλίου δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη».

Πρόσθεσε ότι στο επόμενο Συμβούλιο, τον ερχόμενο Δεκέμβριο, «αναμένουμε συγκεκριμένα μέτρα για αυτή την κατάσταση», στη βάση των προτάσεων του Ύπατου Εκπροσώπου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τις οποίες «περιμένουμε πολύ σύντομα».

Επίσης, ο κ. Δένδιας είπε ότι «δεν έχουμε την παραμικρή τιμωρητική διάθεση προς την Τουρκία και δεν έχουμε την παραμικρή τιμωρητική διάθεση απέναντι στην τουρκική κοινωνία» και εξέφρασε την ελπίδα η Τουρκία να ασπαστεί το διεθνές δίκαιο και ότι «θα πάψει να προωθεί μια οθωμανική, αναθεωρητική ατζέντα, θα πάψει να έχει αποσταθεροποιητικά όνειρα».

«Δυστυχώς, αυτή η μέρα δεν φαίνεται να είναι ακόμη κοντά και ιδίως όταν κανείς βρίσκεται εδώ στη Λευκωσία, την τελευταία διαιρεμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης», ανέφερε και πρόσθεσε πως «από τη Λευκωσία αυτό το όνειρο φαίνεται πολύ μακρινό».